Prošle su mature i male i velike, maturante sada čekaju neke nove obaveze, a u Narodnom muzeju Užice otvorena je izložba "Ispit zrelosti", tematski posvećena upravo maturantima i tabloima koji govore upravo o njima.

Ova izložba je u Užice stigla iz Muzeja Vojvodine, a šta sve čini ovu neobičnu postavku proverila je Snježana Ostojić, reporterka jutarnjeg programa „Probudi se“.

Krajem juna otvorena je izložba Muzeja Vojvodine iz Novog Sada, Ispit zrelosti – Maturanti vojvođanskih gimnazija od polovine 19. veka do 60-ih godina 20. veka. autorki Čarne Milinković, višeg kustosa, istoričara i Ljubice Otić, muzejskog savetnika.

Izložba prikazuje istorijski razvoj gimnazija na prostoru Vojvodine, od druge polovine 19. veka (kada se pojavljuju prvi ispiti zrelosti u srpskim gimnazijama), do 60-ih godina 20. veka (kada počinje novi način i pristup proslave mature prepoznatljiv i današnjim đacima), a u pitanju su gimnazije koje su i danas aktuelne. Kroz rekonstrukciju učionice sa kraja 19. i početka 20. veka, kroz istorijske zapise komisija sa polaganja ispita zrelosti, đačka svedočanstava i knjižice, školske izveštaje, kroz sačuvane maturske tabloe, nastavna sredstva, udžbenike, odeću koja oslikava određeni vremenski period, aktuelnu muziku i fotografske ateljee, publici će biti približena društveno-politička i vaspitno-obrazovna situacija jednog vremena. Školski ili maturski tabloi bili su nekada odraz zahvalnosti jedne generacije svome razrednom starešini, koja je sa punim pravom ponela epitet zreli.

Ideja autorki izložbe je bila da putem izloženih eksponata prikažu i dočaraju sistem obrazovanja, ali isto tako i način zabavljanja mladih, njihov društveni život, maturske balove, način odevanja od školskih dana sve do maturskog bala.

U programu otvaranja izložbe učestvovalo je Pevačko društvo „Zlatiborska vila“.

Direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović je učenicima osnovnih i srednjih škola, koji su učestvovali na Državnom takmičenju iz istorije, uručila prigodan poklon, dvotomnu Istoriju Užica. Ispred Osnovne škole „Dušan Jerković“ poklone su primili Vladislav Lav Marjanović, Vojin Bojković, Veljko Marinković, Nemanja Matijević i Dušan Nikolić, a ispred Užičke gimnazije Uroš Burlić, Sara Piplović i Marko Drndarević. Pored nagrađenih učenika i njihovi mentori su dobili katalog izložbe „Ispit zrelosti“.

Izložbu je otvorio član Gradskog veća Ratko Trnčić zadužen za društvene delatnosti, uz poziv Užičanima da narednih dana posete izložbu u Narodnom muzeju i otkriju niz novih detalja o tome kako se nekada školovalo i sazrevalo u ravničarskim krajevima.

„Sećate li se prvog albuma grupe Rani mraz koji je Balašević naslovio Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu?  Te slike su bile divan način da se promovišu vredni, mladi, lepi ljudi koji su  uspešno okončali deo svog školovanja. Ova izložba će nas podstaći da se vratimo u prošlost i prisetimo kakav je bio naš ispit zrelosti, maturantsko veče, kako su izgledale naše škole, svedočanstva, uniforme, da u sećanje prizovemo drage likove školskih drugarica i drugova.“

Izložba je otvorena do 20. jula 2023. godine.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Izložba „Lavirint devedesetih“ vraća nas u teška vremena za Srbiju i region

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar