Ivković i Erdeljan: Sukob u Izraelu izmakao kontroli

Emisije 13. maj. 202109:50 > 12:16
Podeli:
Printscreen Probudi se

Međunarodni arbitražni sudija Miloš Ivković i dugogodišnji dopisnik iz Jerusalima Borivoj Erdeljan rekli su da su razmere sukoba između Izraela i Palestine velike, te da broj civila koji su povređeni ili ubijeni veliki.

Erdeljan je naglasio da ovaj sukob nije nastao odjednom, već da je ovo samo „kap koja je prelila čašu“.

„Čaša se dugo puni i nije ni čudo što se prelila. Osnovni problem nije rešen i samim tim smo došli do ovoga. Sve je počelo za veliki muslimanski praznik Ramazan, pa su istovremeno Izraelci proslavljali dan zauzimanja Jerusalima 1967, ali osnovno je što su Palestinci vrlo jasno podeljeni između radikalnog Hamasa u Gazi i Abasove vlasti u Ramali. Svemu tome naravno doprinosi politička situacija u Izraelu, koji dugo nisu mogli da formiraju vladu“, rekao je Erdeljan i dodao:

„Prema jutarnjem saopštenju Palestinci su imali 67 žrtava, a Izraelci šest civilnih žrtava, što je neverovatno. Poznato je da je u tri velika rata koja je Izrael vodio na Bliskom istoku bilo je ukupno 20 žrtava, vidite koliko je to proporcionalno. Sve to govori o intezitetu sukoba“, istakao je dopisnik.

Ivković je rekao da sve informacije govore da je na strani Palestine do sada povređeno oko 900 ljudi, a Izraela nekoliko desetina. Sukob je već izmakao kontroli, ali ostaje nada da neće biti proširen na ostale zemlje Bliskog istoka. Veoma je važno imati u vidu da jedino telo koje može da privoli silom obe strane je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Njihovim rezolucijama je moguće primeniti silu i sprečiti ovo nasilje. Oni su se sastali već dva puta kada je reč o ovome sukobu“, kazao je međunarodni arbitražni sudija.

On naglašava da Savet bezbednosti nije u poziciji da donese tu rezoluciju, ali da može pomoći oko deeskalacije sukoba.

„Neophodno je privoliti Izrael i Palestinu da sednu za pregovarački sto i reše sukob“, rekao je Ivković.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar