Hoće li Bajden zaista sve reći Putinu u lice

Emisije 12. jun. 202109:08 > 11:38
Podeli:
Foto: Screenshot Twitter ᖴᖇᗩᑎI
Foto printscreen NOVA S

Američki predsednik Džozef Bajden u osmodnevnoj je poseti Evropi, gde nakon sastanka sa britanski premijerom, Borisom Džonsonom, prisustvuje samitu G7, a sledeće nedelje sastaće se i sa čelnicima Evropske unije, ali i sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom. O tome kakav je uticaj Bajdenove posete Starom kontitentu na svetsku geopolitiku i na odnose prema Zapadnom Balkanu, vraća li se Amerika na velika vrata u naš region ili će brigu o njemu prepustiti Evropi, u emisiji “Probudi se” govorili se Ksenija Pavlović Mekatir, reporterka iz Bele kuće i Marko Dašić, stručnjak za međunarodne odnose sa Fakulteta političkih nauka.

Emisija "Probudi se" 12.06.2021.

Analizirajući očekivanja od Bajdenove posete Evropi, kao i šta se očekuje od sastanka sa Putinom, Pavlović Mekatir je rekla da SAD žele stabilan i predvidljiv odnos sa Rusijom.

“On je rekao da ne želi konflikt sa Putinom, ali je isto tako naglasio da će mu reći sve što misli u lice. Rusiji, od kad je Bajden došao na vlast, testira Ameriku. U poslednje vreme je bilo mnogo sajber napada, koji se ne pripisuju direktno Vladi Rusije, ali smatra se, na osnovu analize bezbednosne zajednice u iz SAD, da dolaze sa ruskog tla i o tome će Bajden razgovarati sa Putinom”, istakla je ona.

Foto printscreen NOVA S

U nedavnoj izjavi, portparol zvaničnog Kremlja, Dimitrij Peskov, rekao je da su Amerika i Rusija dostigle kritičan nivo odnosa koji zahteva sastanak dva predsednika, a gost emisije “Probudi se”, Marko Dašić, ukazuje da je šef ruske diplomatije ukazao da su odnosi dve zemlje najgori u savremenoj istoriji.

“On je rekao da nema preterana očekiva od samita koji će se održati u Ženevi. Simbolički karakter samita je veoma značajan, redosled poseta na evropskom proputovanju Bajdena je takođe veoma značajan. Bajdenovom senzbilitetu zaista odgovara diplomatija ‘licem u lice’, stoga sam saglasan da će on sve Putinu reći u lice kad se sretnu”, smatra on.

Foto printcreen NOVA S

Pavlović Mekatir se osvrnula i pooštrene sankcije koje je Bajden uveo na političare sa Zapadnog Balkana, navodeći da pomenuta uredba proširuje svoje delovanje na Albaniju, te da nije uperena protiv Srbije.

“Ovo se odnosi na Albaniju konkretno i predstavlja mehanizam kojim oni sankcionišu pojedince koji pokušavaju da naruše demokratske procese na Zapadnom Balkanu. Ne bi trebalo to posmatrati kao izolovani segment spoljne politike SAD, već u okviru u jedne geopolitičke inicijative koja je započeta na dan kad je Bajden otišao u veliku Britaniju, odnosno u posetu Evropi. Amerika želi da povrati demokratiju na prostor celokupnog sveta, jer je ovo, kako je to nama Bajden rekao, bitka između demokratije i autokratije”, objašnjava gošća emisije “Probudi se”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar