Bradić: Kome smetaju Lane, Gorčin i Kokan Mladenović

Emisije 12. jun. 202108:23 > 11:37
Podeli:
Foto: Printscreen NOVA S

Reditelj Nebojša Bradić, rekao je, gostujući u emisiji “Probudi se”, da već duže vreme predstavnici vlasti u Jagodini izbegavaju da mu odgovore zašto još uvek nije odoboreno održavanje “Dana komedije” u tom gradu. Kako kaže, izgovori su uvek bili da se čeka da se neko vrati iz Egipta, Paralije ili sa gostovanja na televizijama sa nacionalnim frekvencijama. On se zapitao da li nekome smeta što su među autorima, čije predstave učestvuju na festivalu, reditelji Gorčin Stojanović i Kokan Mladenović ili je problem što bi nagradu “Zlatni ćuran” trebalo da dobije glumac Milan Lane Gutović.

Upitan da prokomentariše slučaj “Palma”, Bradić je rekao da je očigledno da pomaci u istrazi ne postoje, da bi zatim rekao da i on ima, kako kaže, “interesantna” iskustva iz Jagodine.

“Kad govorimo Jagodini, ja imam vrlo interesantna iskustva, zato što sam budući selektor festivala ‘Dani komedije’. Prošle godine je festival zbog pandemije bio otkazan, a do dana današnjeg taj festival nije nastavljen. Javna pitanja koja sam ja postavljao nisu nailazila na konkretan odgovor i uvek su govorili da se čeka da se neko vrati iz Egipta, Paralije ili sa gostovanja na televizijama sa nacionalnim frekvencijama. U interesu građana i onih koji su pravili taj festival pedeset godina jeste da se on nastavi. To je brend Jagodine, ako ćemo pošteno. Da li se neko uplašio što će među predstavama tih reditelja biti i one koje su režirali Igor Vuk Torbica, Gorčin Stojanović ili Kokana Mladenovića? Ili što će nagradu za karijeru, ‘Zlatnog ćurana’ dobiti Milan Lane Gutović? To je u domenu pretpostavki”, rekao je Bradić.

Na pitanje kako ocenjuje to što se dvadeset godina ne zna ko je ubio novinara Milana Pantić i da se i dalje tapka u mestu, kad je reč o istrazi, Bradić podsetio na nedavne izjave predsednika Komisije za istraživanje ubistva novinara, Verana Matića i predsednika UNS, Živojina Rakočevića.

“Oni su rekli nešto što ukazuje da je rasplet moguć. Oni govore o tome da je poznat izvršilac i motivi. Naravno, Pantić je pisao o nečemu što je bilo veoma aktuelno u tom periodu – privatizacija cementare ‘Novi Popovac’. On se zamerio nekim jako moćnim ljudima u tom periodu koji su očigledno od uticaja i danas”, smatra Bradić i dodaje da je činjenica da je Više javno tužilaštvo u Jagodini svoj deo posla radilo “traljavo”.

“Jedna od mogućnosti jeste da se čitava stvar prebaci u Beograd na neki drugi stepen javnog tužilaštva zbog interesa javnosti, života građana i svih onih koji su svih ovih godina tragali za istinom”, smatra on.

Komentarišući ovogodišnjeg laureata Pulicerove nagde, osmanaestogodišnju Danijelu Frejžer, devojku koja je snimila ubistvo afroamerikanca Džordža Flojda, Bradić je rekao da to pokazuje da su “svi dostupni” i da ne postoji stvar koja se može sakriti.

“Situacija je posebna. Jedan slučajni prolaznik je snimio svojim telefonom nešto što je postalo planetarni događaj i preokrenulo stvari u savremenoj Americi. Greši svako ko misli da nešto što radi danas neće proći zapaženo, jer nije objavljeno u medijima. Pojaviće se taj famozni telefonski snimak, pojaviće se javna kamera koja snima i neko će moći da ukaže na sam slučaj. U ovom slučaju, devojka koja se našla tu na licu mesta je simbolička figura nečega što je uloga građana. Građani imaju potrebu i mogućnost da izveštavaju o nečemu šta se dešava na našim ulicama, u našem okruženju, pa i u našoj državi”, smatra Bradić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar