Podeli
Boško Hadžić i Neven Anđelić Foto:Nova S

Priča o princezi Latifi je sve više tema u javnosti širom sveta i šta mi znamo ženi, kćerki vladara Dubaija koja je izgleda zarobljena u sopstvenom domu. Zbog čega UN istražuju njen slučaj, šta učimo iz ovoga o položaju žena u emiratima u emisiji "Među nama" govore novinar Boško Hadžić i profesor međunarodnih odnosa Neven Anđelić.

Kćerka šeika Muhameda Bin Rašida Al Maktuma, koji je vladar Dubaija, je nestala iz javnosti pre tri godine, u martu 2018. U jednoj poprilično dramatičnoj video poruci koja se pojavila pre par dana princeza je izjavila je da je otac drži zatvorenu u vili. Ovaj slučaj  šokira već dugo. Na pitanje šta mi  znaomo o ovome, odnosno ne znamo, Boško Hadžić je rekao da se o tome zna vrlo malo i to od princeze i videa u kojima je pričala o situaciju u kojoj se nalazi.

“Taj video iz 2018.  je dramatičan, počinje sa njenom rečenicom da ukoliko ga gledate to znači da je nisam živa. Iz skorijih video snimaka  koje su objavili njeni prijatelji vidimo da je živa, ali o tome znamo samo na osnovu onoga što nam ona priča, nema drugih izvora na koje možemo da se oslonimo”, dodao je Hadžić.

On je podsetio da je princeza Latifa pokušala da pobegne iz porodice 2002. godine kada je uhvaćena na granici sa Omanom i vraćena u palatu. Drugi pokušaj bekstva bio je 2018. godine kada je ona otišla 80 kilomentara, stigla do Indije, ali su je i tada vratili nazad.

“Ono što je zanimljivo je što ona kaže – ja nisam slobodan čovek i to je strašno i zapanjujuće”, rekao je Hadžić.

Slučaj princeze Latife je poprimio međunarodne razmere i o njenoj situaciji su se zainteresovale i UN koje sada od porodice traže dokaz da je ona živa.

Na pitanje šta znači kada se UN angažuju u jednoj ovakvoj situaciji i koliko će to uticati na međunarodne odnose, Neven Anđelić smatra da to neće mnogo promeniti stavri, ali  da to govori o hipokriziji međunarodnog džet seta.

O čemu su još govorili Boško Hadžić i Neven Anđelić pogledajte u video prilogu:

Komentari

Vaš komentar