Gondola na Kalemegdanu Vučićeva igračka?

Emisije 19. jan. 202117:57 > 14:30
Podeli:
Foto: NOVA S

Da li će posle Zlatibora i Beograd dobiti gondolu ? Ako pitate predsednika Srbije i njegovu savetnicu za medije nema razloga da ne. Sa tim se ne slaže jedan deo javnosti koji tu ideju doživljava kao Vučićevu igračku.

Kalemegdan, šah i možda gondola. Da li nam je ona zaista potrebna?

„Ja mislim da nije i baš nedostaje ono drvo. Uvek kad prođem ovuda, nedostaje mi. Baš je bio simbol ovde na Kališu“, „Ovde ne. Zbog čega? Estetski narušava ambijent, a i ovo vam vredi kao partiljeri. A ova ulica, vidite, jedna je od najlepših ulica u Beogradu. Malo je i nedoraslo. Treba konsultovati arhitekte, intelektualce, Akademiju“, “ Pa zašto da ne? Mislim da bi se to svima dopalo i bilo bi lepo nešto novo u našem gradu da se pojavi“, „Normalno da nije, osim ako neće da je sprovedu do Vesićeve kuće“, “ To ima ono na planinama? Zašto bi ovde imali na Kalemgdanu gondolu?“,  rekli su neki od anketiranih građana.

Verovatno zato što se predsednik Srbije gondoli veoma raduje. Nakon posete Zlatiboru, savetnica Vučića izjavila je da ga ništa neće sprečiti u ostvarivanju projekta kalemegdanske gondole.

„Problem je u tome što je sve svedeno na volju jednog čoveka i on se igra. Ja sam predložio da bi mogli da njegova savetnica ode u prodavnicu igračaka i kupi mu nešto sločno toj gondoli, razapne između 2 zida i nek se igraju deca. Bolje nego da nagrđuju ovaj grad u skladu sa svojim trenutnim hirovima i potrebama“, smatra novinar Ranko Pivljanin.

Ranko Pivljanin Foto: NOVA S

U inicijativi Ne davimo Beograd smatraju da je malo verovatno da će doći do izgradnje gondole.

„Ja mislim da oni imaju neki finansijski dogovor sa izvođivačima, preduzimačima i žele da sebi napune džepove. Otpor građana, struke, svih zdravorazumskih građana i građanki Beograda bio je veliki i mislim da to nije opcija da se desi. Ponavljam, mislim da je to ideja da se malo zamagli neka situacija koja nas sve pritiska“, rekao je Dobrica Veselinović iz Inicijative „Ne davimo Beograd“.

Veselinović podseća na javni uvid u plan izgradnje gondole i govori da u tome ne vidi nikakav ekonomski benefit.

Dobrica Veselinović Foto: NOVA S

„Ono što je zabrinjavajuće je da smo na ranom, javnom uvidu imali plan generalne regulacije Beograda pred Novu godinu koji je ovu stanicu gondole na Kalemegdanu ukinuo, tako da su i oni na planskom polju odustali od gondole. Ne znam šta im je sada ovo trebalo“, objašnjava Veselinović.

Prema podacima Evrope Nostre, sam nagoveštaj ove ideje svrstao je Kalemegdan na listu sedam najugroženijih spomenika Evrope.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Nemanje Vidića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar