Podrška LGBT u sportu: Ljudska prava ili politika?

Emisije 22. jun. 202120:37
Podeli:
Foto: Nova S

Fudbalski teren čini se kao savršeno mesto za slanje poruka svih vrsta. Od onih političkih do onih koje imaju za cilj promovisanje ljudskih prava. Tako je i na ovom Evropskom prvenstvu, a u fokus su došla prava LGBT zajednice.

Alijanc Arena u Minhenu trebalo je da sutra izgleda ovako. Ipak, UEFA je odbila zahtev Nemaca da stadion zasvetli u duginim bojama. Bio bi to odgovor na zakon koji je mađarski parlament usvojio, a za koji smatraju da ugrožava prava LGBT+ zajednice. Meč Evropskog prvenstva igraju upravo dve pomenute zemlje.

„Jako mi je žao, žao mi je najviše zato što Nemačka igra poslednju utakmicu u toj grupi sa Mađarskom, i to bi bila jedna jaka poruka iz centra Evrope, to jest Evrope koja je orijentisana prema ljudskim pravima, Mađarska je donela jedan jako loš zakon koji zabranjuje bilo kakvo pominjanje ‘homoseksualnih aktivnosti’ maloletnicima, i pitanja koja se tiču roda i pola. Tim zakonom se efektivno zabranjuje da naša zajednica priča o svojim problemima“, kaže direktor „Beograd prajda“ Marko Mihailović.

Foto: Nova S

Zato se i postavlja pitanje koliko je sport važan kao sredstvo za slanje odgovarajućih poruka ili koliko pak može biti zloupotrebljen za plasiranje onih problematičnih? I na kraju krajeva – u kojoj meri je aktuelna situacija na Evropskom prvenstvu politizovana?

„Pre svega je bitno da imamo u vidu ko određuje šta je tu politika a šta nije. I kada je reč o FIFA i UEFA to je jedna krajnje problematična stvar, zato što su FIFA i UEFA u određenim stavkama jači od država, a bogami i od UN, i to daleko jači. Kada je reč o pitanjima prava LGBT populacije, to teško možemo nazvati politikom, to su ljudska prava. I ako može da se vodi kampanja protiv rasizma, može i protiv homofobije“, kaže antropolog Ivan Đorđević.

Još jedan detalj povezuje Nemce i dugine boje, a to je kapitenska traka koju nosi golman Manuel Nojer. UEFA je prvobitno pokrenula istragu protiv Fudbalskog saveza Nemačke i samog igrača, da bi od toga ubrzo odustali, uz konstataciju da će se traka smatrati simbolom različitosti i da je tu iz dobrog razloga.

„Sa te strane je jako dobro da je UEFA to prepoznala, posebno obzirom da je fudbal jedan sport čiji se navijači tradicionalno asociraju sa vrlo homofobičnim stavovima, i da od tih većih klubova ne postoji ni jedan igrač koji je aut kao gej muškarac, što je šteta, ali je razumljivo da usled takve atmosfere nisu u mogućnosti da budu aut. Nadam se da je ovo korak u dobrom pravcu i ka većoj toleranciji, jer to je suština sporta, tolerancija i jedna zdrava kompetitivnost“, smatra direktor „Beograd prajda“ Marko Mihailović.

A tu su i neki negativni primeri. Ponovo vezani za srpske sportistkinje. Fudbalerka i bivša reprezentativka Jovana Stojanović pokrenula je lavinu komentara kontroverznom objavom na društvenim mrežama, koja bi mogla da postane predmet istražnih organa zbog homofobičnih poruka. Ona je LGBT+ populaciju optužila za pad nataliteta u Srbiji.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinara Marka Novičića možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar