Epidemiolog otkrio do kad ćemo morati da nosimo maske

Društvo 23. jan. 202109:13 > 14:40
Podeli:
Foto printscreen NOVA S

U Srbiji se za vakcinaciju prijavilo više od 500 hiljada građana, od kojih je 85 hiljada vakcinisano. Mnogi su dolazak vakcine doživeli kao početak kraja koronavirusa, a da li je to tačno i do kad ćemo morati da nosimo maske, u emisiji “Probudi se” otkrio je epidemiolog Radmilo Petrović.

On je naveo da je broj prijavljenih za vakcinaciju očekivan, te da je potrebno tri miliona vakcinisanih građana kako bismo stekli kolektivni imunitet.

“Potrebno je da se vakciniše bar 30 do 40 odsto populacije, a svakako bi bilo bolje i da taj procenat iznosi više. Preporučio bih da se nastavi sa masovnom vakcinacijom i da građani nastave da se odazivaju. Bilo bi bolje da bude malo više punktova i da se ne stvaraju gužve. Vakcina praktično nema nuspojava, već samo lokalne reakcije, koje su posledica najčešće loše primene”, naveo je on.

Pročitajte još...

Na pitanje da li će biti bez maske u martu mesecu, Petrović je odgovorio da ne veruje i da će to zavisiti od mnogo faktora.

“Mislim da ćemo morati da nosimo masku sve do polovine godine, a kako će biti nakon toga, zavisiće od naše discipline, broja vakcinisanih, ali i kako će se ponašati taj mutirani virus koji se pojavio i koji se mnogo lakše prenosi”, rekao je Petrović.

Odgovarajući na pitanje šta nikako ne smemo da prećutimo lekaru pre vakcinacije, Petrović je apostrofirao hronične bolesti.

“Ne smeju se prećutati lekovi koje pacijent uzima, a takođe važno da onaj ko treba da se vakciniše kaže da li i od kojih hroničnih bolesti pati. Najviše treba obratiti pažnju kod bolesti neurološkog porekla ili ako postoji neki malignitet. Ako je pacijent pod imunosupresivnom terapijom, to ne sme da prećuti. Pacijent ne bi trebao da ima akutnu bolest kad se vakciniše, a ako je hronična, onda mora da bude pod kontrolom. Svakako, lekar koji je na mestu vakcinacije će to proceniti ”, naglasio je on.Govoreći o razlikama između vakcina koje su na raspolaganju u Srbiji, Petrović je naveo da se uzrasna granica za dobijanje vakcine određuje tokom ispitivanja od strane proizvođača.

“To nikako ne znači da se te vakcine ne mogu davati na ranijem uzrastu, ali to nije do sada ispitano i nije dokazano da su one bezbedne. Kinesku vakcinu treba najviše davati starijim osobama, jer tu je najviše hroničnih bolesti”, poručuje gost emisije “Probudi se”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar