Svet danas ponovo po ko zna koji put izgovara to ime i prezime oko koga se trenutno i već godinama lome koplja, a to je pogađate Džulijan Asanž. O njegovoj sudbini odlučuje se u Londonu, gde bi trebalo da se odluči hoće li on biti isporučen Sjedinjenim Američkim Državama ili ne. Sudbina osnivača "Vikiliksa" već godinama se nalazi na promaji između vetrova špijunaže, politike, geopolitičkih i medijskih odnosa, ljudskih prava i crvenih linija demokratije. Šta je od svega toga najviše njegov slučaj i zašto je on toliko važan? O ovoj temi su u emisiji "Među nama" razgovarali dopisnica TV Nova iz Londona Danica ilić i pravnik i stručnjak za ljudska prava Nikola Kovačević.

Pravnik i stručnjak za ljudska prava Nikola Kovačević govorio je o zdravstvenom stanju Asanža, kao i zaštiti i mišljenju javnosti i stručnjaka UN po ovom pitanju.

„Za njega se bore pravnici i advokati za ljudska prava, različite agenciju UN, ali i dva specijalna izvestioca koji su zaduženi za torturu u UN. Oni su rekli da bi njegovo izručenje u SAD, zbog mentalnog zdravlja koje mu je izuzetno narušeno, u kombinaciji sa zatvorskim uslovima u Americi (koji su nehumani i ponižavajući), dovelo do toga da bi njegovo mentalno zdravlje bilo ubrzano i nepovratno narušeno. To bi dovelo do njegovog samoubistva i zbog toga, po stavu specijalnih izvestioca UN, ovim se odlučuje o njegovom životu“, poručio je Kovačević.

Novinar i dopisnica TV Nova u Londonu Danica Ilić komentarisala je medijsko izveštavanje o ovom slučaju u Velikoj Britaniji.

„Proces protiv Asanža traje 15 godina i pažnja glavnih ‘mejnstrim’ medija je opala. Ja ovih dana pratim medije i analaiziram gde su pozicionirali vest, da li ima asanža u hedlajnsu, istovremeno vidim da Al Jazeera ima blog, javni servis i neke veće novine prave objašnjenja i podsećaju na slučaj zašto je to važno, ali to nije udarna vest. To tumačim tako da je Britanija na jednom putu, i to ne samo zbog ovoga već i zbog unutrašnje političke scene, gde imate izručenje azilanata Ruandi, u junu 2022. godine. Vlada Riši Sunaka gura jednu antiimigracionu politiku zarad koje smo imali trenutak da je jedan vojni avion trebalo da prebaci azilante u Ruandu. Samo zbog Evropskog suda za ljudska prava i njihove odluke taj avion je stopiran i to je Velika Britanija danas. Sada pričamo o pojedincu koji se osudio da prikupi i objavi informacije koje su, kako mnogi smatraju, od javnog interesa“, rekla je Ilić.

Opširnije pogledajte u videu na početku teksta. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar