Foto: print screen "Probudi se"

O tome šta možemo da preduzmemo u ovoj situaciju u kojoj drastično raste broj novoobolelih od koronavirsua, među kojima je i 2.434 lekara u emisiji "Probudi se" govorio je Veljko Jovanović, specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije i član udruženja "Ujedinjeni protiv kovida".

Jovanović kaže kako je 10 odsto zaposlenih u zdravstvu „izbačeno iz stroja“ da su ostali zdravstveni radnici preopterećeni i smatra da je to jedan od razloga zašto je juče doneta odluka da se pacijenti u ustanove višeg ranga, poput Infektivne klinike, upućuju iz domova zdravlja.

„Ne podržavam ovu odliku jer je to višak administriranja i gubitak vremena, ali država tako pokušava da reši problem“, kaže Jovanović.

Povezane vesti:

Napominje da niko ne može da otkrije nešto novo što se tiče protivepidemijskih mera, već je sve to davno napisano, samo je pitanje kad će se šta od toga primeniti.

„U predlogu mera koje su dali Ujedninjeni protiv kovida, a koje stoje na sajtu, epidemiološka situacija je podeljena na četiri kategorije, od normalne do katastrofalne“, kaže on.

Na pitanje gde se trenutno nalazimo odovora: „Bojim se da smo sad na granici katastrofalne situacije“.

U toj situaciji predložemo „opšte zatvaranje osim vitalnio neophodnih službi“, kaže Jovanović.

Na pitanje da li bi država mogla ekonomski da opstane u slučaju opšteg zatvaranja objašnjava da nadležni tvrde kako je svaki oboleli od korone veliki trošak.

„Nadležni kažu da lečenje obolelog od kovida državu košta oko hiljdau evra, što znači ako smo juče imali 7.000 zaraženih to je 7 miliona evra“, kaže on.

Objašnjava da se ljudima govori da treba nositi masku, držati distancu dok oni koji bi trebalo da budu primer ne nose maske, grle se i ljube.

„Imamo loš model ponašanja koji dovodi do lošeg uticaja na ljude i naravno da onda epidemija ne može da se obuzda“, poručuje doktor.

Građanima savetuje da izbegavaju nepotrebne kontakte, rizična mesta i nose zaštitne maske

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (7)