Doktorka otkriva koja vakcina najbrže stvara antitela

Društvo 17. apr. 202109:25 > 16:24
Podeli:
Foto printscreen NOVA S

Koliko su vakcine efikasne i kako utiču na razvijanje našeg imunološkog odgovora, pitanja su koja se postavljaju od početka imunizacije građana. Govoreći o ovoj temi u emisiji "Probudi se", Danica Ćujić, biohemičarka i saradnica Instituta za primenu nuklearne energije, rekla da istraživanje o efektima vakcinacije još uvek traje, ali da su već utvrdili koja vakcina najbrže stvara antitela.

„Jedan deo ispitanika pratimo od samog početka, a jedan deo se uključio kasnije. Što se tiče osoba koje su primile vakcinu, u pitanju su ljudi od 20 godina i stariji. Fajzerova vakcina se zasniva na novoj tehnologiji i prva je vakcina koja je uvedena kod nas. Primetili smo da se imunološki odgovor kod nje najranije javlja, odnosno da stvara najbrži efekat. Međutim, to ne znači da je ona najbolja. Svaka vakcina koja je dostupna kod nas ima isti cilj, a to je da podstakne naš imunski odgovor”, navodi ona.

Pročitajte još...

Prema njenim rečima, još ne može da se ustanovi koliko će trajati atntitela nakon dobijanja vakcine.

“Imunizacija je krenula početkom godine i još uvek je rano utvrditi koliko će trajati imunološki odgovor. Na osnovu rezultata koje smo dobili praćenjem prirodnog imunskog odgovora, utvrdili smo da se on zadržava najmanje godinu dana. Ono što ohrabruje – kod osoba koje su preležale koronu i međuvremenu izgubili antitela, imunski sistem ipak pamti kontakt sa virusom, pa po vakcinaciji je njihov nivo antitela veći nego kod nekoga ko nije bio ranije u kontaktu sa virusom”, podvlači gošća emisije „Probudi se“.

Celo gostovanje pogledajte na linku:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar