Doktor Trampuz: U Srbiji neće biti mesta u korona bolnicama

Emisije 25. okt. 202009:21 > 11:28
Podeli:

U Srbiji trenutno imate treći talas, jer se drugi desio u julu zbog preteranog opuštanja. Taj treći talas će širom sveta biti mnogo gori, ali za razliku od Nemačke mislim da u Srbiji neće biti dovoljno kapaciteta u bolnicama, rekao je profesor Andrej Trampuz šef odeljenja za infektivne bolesti bolnice "Karite" u Berlinu.

Povodom novog naleta korona virusa koji se širi svetom i svuda se beleže crni rekordi, Trampuš je u „Probudi se“ na televiziji Nova S rekao da se Srbija za razliku od ostatka sveta suočava sa trećim talasom i da se očekuje da on bude mnogo gori nego prethodna dva.

Foto: EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

„Za razliku od Nemačke, tu neće biti dovoljno mesta u bolnica. Zato će biti potrebna pre svega solidarnost među državama, da primaju pacijente iz susednih država. Nemačka trenutno prima pacijente iz Belgije i Češke, a u prvom talasu smo primali obolele iz Francuske i Italije“, navodi Trampuz.

On kaže da se ovaj virus trenutno širi svuda, pa i u Nemačkoj. 

„Evo sad smo došli do više od 10.000 smrtnh slučajeva, a očekuje se da ovaj drugi talas bude mnogo gori i da do marta sledeće godine imamo od 60.000 do 120.000 mrtvih. Dakle, ovaj drugi talas biće mnogo gori i zato moramo sve napraviti da sprečimo svaku novu infekciju i tako sprečimo i ove smrtne slučajeve“, navodi Trampuz. 

Fizička distanca, kaže on, više nije dovoljna.

„Maske se moraju nositi u zatvorenom, ali i na otvorenom gde ima puno ljudi. Ako to ne bude dovoljno, očekuju se lokalni lokdauni dok se ne smanji broj inficiranih, da ne prestižemo kapacitete zdravstvenih ustanova. Ako ima puno novoinficiranih biće puno i mrtvih. Kad nema događaja, nema ni kontakata, ljudi sede kod kuće i tako se najlakše suzbija virus“, navodi doktor iz Berlina.

Foto:AP Photo/Sam Mednick

 

On je celu situaciju uporedio sa španskom groznicom sa početka prošlog veka.

„Prvi talas je bio slabiji, a drugi talas je bio veliki. Jedino što nas može izvući iz ove epidemije je vakcina i ja sam tu vrlo optimističan da ćemo početkom sledeće godine imati dobru vakcinu i to ne rusku ili kinesku nego neku za koju znamo da će biti efikasna i da neće biti opasna“, zaključio je Trampuz.

Komentari

Vaš komentar