Naslove današnjih dnevnih novina kao i nedavnu posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, za jutarnji program "Probudi se" komentarisao je programski direktor organizacije "Novi treći put", Dimitrije Milić.

Milić smatra da je Srbija svakako na evropskom putu, prvenstveno iz ekonomskih razloga i da je, bez obzira što je poseta kineskog predsednika snažno promovisana a Kina predstavljena kao najveći trgovinski partner Srbije, dovoljno je, kaže on, samo pogledati prošlogodišnje brojke međusobne trgovinske razmene.

„Ekonomska saradnja Srbije sa EU, u odnosu na Kinu i Rusiju je neuporedivo veća. Ako gledamo brojke izvoza od prošle godine, vidimo da je oko 18 milijardi bio izvoz Srbije u EU, a oko milijardu u Kinu i isto toliko u Rusiju. Kada je u pitanju izvoz u Kinu, oko 80 odsto su to rude bakra ili obrađeni bakar, koji dolazi iz kineske kompanije. Tako da je percepcija jedno, a brojevi nešto drugo. Neki će reći i da je dosta izvoza u EU od strane evropskih kompanija koje posluju u Srbiji, ali možemo da vidimo da su samo srpski poljoprivrednici u EU izvezli preko dve milijarde evra, što je jednako ukupnom izvozu Srbije u Rusiju i Kinu“, kaže Milić.

„Kineski krediti i investicije se mnogo više promovišu u javnosti kako bi se stvorila percepcija da postoji neka vid alternative Zapadu u ekonomskoj sferi. Zbog antizapadnog sentimenata u društvu koji jača prethodnih godina stvara se slika da postoji neka alternativa Zapadu i da je potrebno samo sačekati dovoljno vremena kako bi ta alternativa ojačala kada će Srbija moći da funkcioniše, poput BRIKS-a“, objašnjava Milić.

On navodi i da je izvoz za Rusiju i Kinu manji nego što je bio sredinom 80. godina prošlog veka.

„Sredinom 80-ih godina Srbija je u okviru Jugoslavije preko trećinu izvoza obavljala sa Sovjetskim Savezom, a danas se u Rusiju i Kinu zajedno izveze oko osam odsto“, kaže Milić.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Odjeci posete kineskog predsednika: 28 čeličnih sporazuma Vučića i Si Đinpinga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare