Objašnjenje za dijasporu: Ko može da se vakciniše u Srbiji

Emisije 30. apr. 202107:52 > 11:15
Podeli:
Foto printscreen NOVA S

Iako su još uvek na snazi restriktivne mere uslovljene epidemijom koronavirusa, veliki broj naših građana iz dijaspore je odlučilo da praznike provede u Srbiji. Da li srpski gatarbajteri dolaze po dozu praznika ili dozu cepiva i kako do vakcine u otadžbini, na ova i mnoga durga pitanja odgovor daju gosti emisije “Probudi se”, novinarka televizije Nova S Teodora Vasiljević i Ivana Knafeljc, srpska medicinska sestra koja radi u Sloveniji.

Vasiljević objašnjava da postoje određena pravila za srpske državljane iz inostrastva, napominjući da uglavnom svi moraju da imaju negativan PCR test.

“Samo u tom slučaju oni mogu bez restrikcija da uđu u našu zemlju. Ukoliko ne poseduju negativan PCR test, njihova je obaveza da budu u karantinu u trajanju od 10 dana i moraju da se najbližoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno kovid ambulanti. Ovo pravilo ne važi za naše građane koji dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Crne Gore i Mađarske i za njima nije potreban negativan test”, ističe Vasiljević.

Foto printscreen NOVA S

Naša koleginica ističe da državljani Srbije iz dijaspore mogu da se vakcinišu u matici, ali da to, po svemu sudeći, neće moći da učine tokom vikenda, zbog ograničenog rada vakcinalnih punktova.

Pročitajte još...

“Vakcinisani će biti samo po pozivu. Naši građani iz inostranstva neće biti u mogućnosti da za vikend odu na Sajam i da to učine. To je saopštenje koje juče popodne stiglo”, kaže Vasiljević.

Opisujući kako je tekao proces vakcinacije u Srbiji, beograđanka Ivana Knafeljc, medicinska sestra za zaposlena u Novom Mestu(Slovenija) za Nova S kaže da se prijavila preko portala “e-Uprava”, nakon čega je dobila informaciju da će naknadno biti pozvana i obaveštena o terminu.

Printscreen NOVA S

“Imala sam mogućnost da izaberem vakcinu. Dva dana pre vakcinacije dobila SMS poruku i mejl gde su me obavestili gde, kada i koju vakcinu mogu da primim. Na ulazu u državu morala sam da imam negativan PCR test. Drugu dozu vakcine bi trebalo da primim 04. maj. ”, ističe gošća emisije “Probudi se” i dodaje da za ponovni ulazak u Srbiju joj nije potreban negativan PCR test.

“S obzirom da dolazim da primim drugu dozu vakcine, nije mi potreban negativan test. Dovoljna je potvrda da dolazim na revakcinaciju”, navodi ona.

Aleksandar Jakovljević iz “Tačke povratka”, navodi da kroz to udruženje organizuje poseban termin za vakcinisanje srpske dijaspore.

Foto printscreen NOVA S

“To će se desiti 15. maja na Sajmu. Prijave su otvorene do večeras u ponoć, a formular mogu pronaći na sajtu naše organizacije. Već sutra će prijavljeni dobiti potvrdu o tačnom mestu i vremenu vakcinacije, a prilikom popunjavanja prijave svi imaju mogućnost da biraju između vakcina Sputnjik, Fajzer i Sinofarm. Veliko je interesovanje, nama je stigao veliki broj poziva i mejlova. Ljudi nas pitaju da li će se to stvarno desiti i potvđujem još jednom – vakcinacija će se organizovati 15. maja”, podvlači on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar