Dejan Gavrilović i Vladimir Vasić: Stiglo na naplatu

Emisije 09. mar. 202120:51
Podeli:
Foto: Nova S

Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva i Vladimir Vasić generalni sekretara Udruženja banaka Srbije gosti su večerašnj emisije "Među nama" koja se emituje na televiziji Nova S, a sa voditeljkom i novinarkom Majom Nikolić razgovarali su o tome zbog čega građani plaćaju osiguranje kredita i da li banke smeju to građanima da naplate.

Maja Nikolić je na samom početku emisije upitala Vladmira Vasića da li je po njemu tačno da banke nezakonito naplaćuju premiju osiguranja stambenog kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje.

„Vrlo je jednostavan odgovor. Nije tačno. Banke rade u skladu sa zakonom. Mi danas imamo 26 banaka, imamo skoro 40 milijardi plasmana građanima, privredi i državi. Imamo tri puta niže kamatne stope nego pre 15 godina i imamo negde oko pet i po miliona zadovoljnih klijenata. Model premije osiguranja stambenog kredita kod Nacionalne korporacije za osiguranje, postoji u Kanadi, a zašto je naša država uzela tj model, moramo pitati nekoga ko je tada kreirao zakon, ali bankarski sektor je u potpunosti poštovao zakon koji je tada donet“, rekao je između ostalog Vasić.

S druge strane, Dejan Gavrilović tvrdi suprotno i naglašava da naplaćivanje premije osiguranja nije po zakonu.

„Ja samo čitam sudske presude, one kažu da to nije po zakonu. U tim presudama stoji da je banka nezakonito naplatila trošak premije osiguranja kod Nacionalne korporacije, s obzirom na to da je ugovorni odnos između banke i Nacionale korporacije, gde zapravo dužnik kao treća strana svojim novcem osigurava plasman banke“, kazao je Gavrilović.

O čemu su još govorili gosti emisije „Među nama“ pogledajte u video snimku:

Komentari

Vaš komentar