Jovana Gligorejević i Ana Lalić Foto:Nova S

Zašto se prema novinarima nezavisnih medija predstavnici vlasti ili oni bliski njima ili oni koji žele da budu bliski njima odnose bez poštovanja, kako smo došli do ove tačke i zbog čega se sila najviše demonstrira upravo na novinarkama u emisiji "Među nama" govore novinarka portala Nova.rs Ana Lalić i Jovana Gligorijević iz grupe "Novinarke protiv nasilja".

Novinarka N1 Nataša Kovačev nije pozvala na useljavanje migranata u sve prazne kuće u Srbiji kako se to navodi u pojedinim objavama na Tviteru. To je objavio Fake news tragač koji se bavi lažnim vestima, istakavši da ne postoji bilo kakav dokaz za ono što se u tim tvitovima tvrdi. Ove objave su nastale nakon incidenta u Srbobranu kada je samo ekipi N1 zabranjen ulaz u portu crkve Svetog Bogojavljanja gde se obeležavala godišnjica Racije u Bačkoj.

Nakon ovog incidenta u Srbobranu nastavilo se sa napadima na novinarku N1, a na pitanje koliko sve ovo postaje istinski opasno, Jovana Gligorijević kaže da je problem, kada pričamo o napadima na novinare, što koliko god vladali sopstvenim profesionalnim veštinama oni nisu dovoljno profesionalni da mogu da procene koliko su u opasnosti i koliko su na udaru.

„Problem sa ovom poslednjom situacijom jeste što u njoj nema krivičnog dela. Ima onoga o čemu se radi u samom Zakonu o informisanju da je svako dužan, osim ako ne predstavlja ometanje privatnosti, da omogući novinaru nesmetano obavljanje njegovog posla i ovo je još jedan slučaj, da kažemo, neformalnih oblika cenzure“, kaže Gligorijević.

Kada je o samoj opasnosti reč, dodaje, sam događaj nije opasan ali ovo jeste stavljanje mete na čelo ili leđa Nataši Kovačev pogotovo kada dođe do falsifikovanja nekakvih tvrdnji koje ona nikada nije ni izgovorila.

„Problem je što to sada ide dalje, pojavili su se ti tvitovi, ne znate do koga oni  mogu da dođu, vi ne znate o kome se radi“, rekla je Gligorijević, dodajući da je „najgora neizvesnost kada ne znate da li vam je sigurnost ugrožena ili neko nešto ‘lupeta po mrežama'“.

Ana Lalić je bila uhapšena zbog toga što je radila svoj posao, a kada je puštena na slobodu problemi nisu stali. Na pitanje  zašto su upravo novinarke na meti, ona je rekla da ne veruje da je tu neka posebna razlika iako je novinarki trenutno više na novinarskom nebu.

„Mi više ne možemo da imamo procenu ni profesionalnu, ni ličnu kada smo u opasnosti, da opasnost može da nam se dogodi prilikom izveštavanja sa jednog prosečnog događaja, skupštinskog ili obeležavanja racije, u crkvenoj porti ili u pekari, jer javni dijalog je takav da je dat potpuni legitimitet da se novinari, posebno novinarke napadaju u bilo kojoj prilici“, naglasila je ona.

Mi se tu ne možemo zaštititi, rekla je Lalić, podsećajući da je samo hapšenje bilo lakše od onoga što je kasnije usledilo, a to su upravo te konstantne pretnje i bukvalno jedno fizičko i psihičko iživljavanje.

O čemu su još govorile Ana Lalić i Jovana Gligorijević možete pogledati u video prilogu:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar