Da li je slučaj Lečić na čekanju?

Emisije 02. apr. 202120:20
Podeli:
Palata pravde
Foto: NOVA S

Posle turbulentne sedmice u kojoj je glumica Danijela Štajnfeld optužila svog kolegu Branislava Lečića i njegovog iskaza u policiji, nastupila je nedelja potpune tišine. Na potezu je tužilaštvo koje treba da donese odluku na osnovu onoga što je čulo i videlo, i od jedne i od druge strane.

Od saslušanja u policiji prošlo je 7 dana, a od tužilaštva ni traga ni glasa. U toku je prikupljanje dokaza, na osnovu kojih će odlučiti hoće li protiv njega podneti optužnicu ili će je odbaciti. Moguće je i jedno i drugo.

„Postoji velika verovatnoća da bude odbačena krivična prijava, nekada to e zavisi samo od samih dokaza, nego zavisi i od toga koliko postupajući tužilac razume uopšte fenomen silovanja, kako postupa žrtva i da li će da prihvati dokaze koje je predložila oštećena i osumnjičeni. Nekada dva različita tužioca mogu doneti dve potpuno različite odluke, jedan bi išao u postupak, drugi ne“, kaže Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.

Foto: NOVA S

Žrtvama silovanja uglavnom je veoma teško da to dokažu. Kako tvrdi Danijela Štajnfeld, njoj se ono dogodilo pre 9 godina, a ključni dokaz kojim raspolaže je audio snimak razgovora sa Branislavom Lečićem. Ovaj snimak, međutim, kažu pravnici, ne može biti dokaz na sudu.

„Audio snimak spada u posebne dokazne radnje koje se preduzimaju isključivo po nalogu suda, ne mogu se preduzimati samoinicijativno i za teška krivična dela, a silovanje se na nalazi na listi krivičnih dela za koju je moguće preduzimati snimanje. Ukoliko nema drugih dokaza slučaj se svodi na njenu reč protiv njegove“, rekla je Milena Vasić iz YUKOM-a.

Lečićev ključni dokaz, sa druge strane je poligrafsko ispitivanje koje je prošao. Poligraf, takođe ne spada u dokazni materijal.

Foto: NOVA S

„Poligraf se koristi prilikom prikupljanja informacija o učinjenom krivičnom delu. On može da bude indikator policiji, odnosno, tužilaštvu da preduzme neke druge radnje ili da ukaže na neke druge informacije, ali kao dokazno sredstvo naša sudska praksa ga ne priznaje“, kaže Milena Vasić iz YUKOM-a.

Pravnici razumeju zbog čega tužilaštvo sve drži u tajnosti. U ovom slučaju tajnost sprečava uticaj na moguće svedoke, a smanjuje i mogućnost da pre tužioca svedoke saslušaju mediji.

Ceo prilog u emisiji „Među nama“ TV Nova S novinarke Nataše Jovanović možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar