Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik NIN-a, ocenio je večeras da bi bio zločin privatizovati Elektroprivredu Srbije (EPS) u narednih nekoliko godina. On je istakao da je u ovo preduzeće u ovom trenutku "razvaljen" i da "ne vredi ništa i samo pravi gubitke".

Ćulibrk je naveo da ne veruje da država planira da privatizuje EPS i dodao da prelazak te firme u akcionarsko društvo za sada nema veze sa privatizacijom.

„EPS će postati akcionarsko društvo zatvorenog tipa, čijim akcijama se ne može trgovati na berzi…“, izjavio je Ćulibrk u emisiji „Među nama“ na TV Nova S.

„Danas je vest dana da EPS postaje akcionarsko društvo, to me je vratilo negde mislim da je to bila vlada Mirka Cvetkovića, ima deset godina kada se ozbiljno pisalo o korporativizaciji te kompanije. Menja se samo forma da to preduzeće postane akcionarsko društvo, da se popiše imovina, proceni njegova vrednost i da se sve stavi crno na belo. To sada nema veze sa privatizacijom i verujem da država to ne planira, ali naravno nikad ne reci nikad…“, dodao je još on.

On je ocenio da je tu presudna uloga javnost da ne dozvoli da se to desi u ovom trenutku i istakao je da smo svedoci da u nastupajućoj energetskoj krizi kada se ceo svet suočava sa problemima u energetici „neke razvijene tržišne zapadne zemlje nacionalizuju neke elektroprivredne sisteme“.

Na pitanje gde je EPS danas i da li ima nekih dobrih signala, Ćulibrk je ocenio da su dobri signali da će nas ove godine uvoz struje koštati između milijradu i milijradu i po evra, kao i možda milijradu sledeće godine.

„To kako se loše upravljalo EPS-om i kako se dozvolilo da to preduzeće, koje je godinama imalo period kada se struja uvozi kada su potrebe veće, ali u globalu EPS je više izvozio nego što je uvozio, sad smo došli u situaciju da uvozimo kada su cene struje rekordne na evropskom i svetskom tržištu. Na kraju će ceh platiti svi građani… Za koliko EPS napravi gubitak, za toliko će država morati da se zaduži uz kamatu od 7-8 posto i sve ćemo to na kraju morati da platimo“, rekao je gost u emisiji „Među nama“.

Govoreći o bivšem direktoru EPS-a Miloradu Grčiću, Ćulibrk je naveo da je Grčić „samo izvršavao nečije zadatke, jer ni on sam nije toliko mogao da upropasti EPS i da je hteo“.

„Neko je očito procenio u državnom vrhu da je tamo negde 2017-2018. godine kada naš rast BDP-a, koju naša vlast često voli da pominje, nije bio onoliko koliko je planiran, pa su povećanom proizvodnjom uglja i izvozom struje u jesenjim mesecima hteli fizički da uvećaju BDP za 0,5-0,6 posto. To se dve godine radilo, ali onda su iscrpljene zalihe uglja za trenutak kada su one bile najpotrebnije i kada je svetska cena najviša, te sada ugalj uvozimo iz Indonezije jer nemamo domaće, ali lepo je izgledalo u statistikama kada je proizvodnja rasla 2,5, a ne 2 posto“, rekao je glavni i odgovorni urednika NIN-a.

On je naveo da su procene Fiskalnog saveta za kraj prošle, ovu i narednu godinu da ćemo „ceh EPS-a i Srbijagasa platiti između 3-4 milijarde evra“.

„To je osam posto BDP-a i toliko ćemo platiti da bismo nekoliko godina imali rast veći za 0,5 posto. Tako se sve radi u ovoj zemlji i onda se samo ceh isporuči građanima koji toga nisu ni svesni“, istakao je on.

Ćulibrk se u „Među nama“ osvrnuo i na Telekom. Istakao je da je svojevremeno zagovarao prodaju ovog preduzeća, jer da je to učinjeno „ne bi nam se dešavalo ovo što se u međuvremenu desilo“.

„Mi ne znamo koliko se naših para ulaže…“, ocenio je on.

Govoreći o inflaciji, glavni i odgovorni urednik NIN-a je ocenio da je zvanična inflacija od 15,1 odsto „vrsta poreza“.

„Neko je svakome od nas uzeo 15 posto raspoloživog dohotka… Ko mu je uzeo? Uzela je država jer je dozvolila toliki rast cena… Naravno, inflacija jeste delom uvezena, ali kako kod nas ona može da bude veća od 15 posto, ako je u Evropi 8-9, a Americi 8 posto. Gde je ta razlika do 15 posto? Izgleda da su naši kreatori ekonomske i monetarne politike nešto tome doprineli, pre svega država prevelikim trošenjem i razbacivanjem novca“, ocenio je Ćulibrk i dodao:

„One dve milijarde evra koje je država ‘prosula’, kako Vučić voli da se hvali da ga je bacao iz helikoptera, umesto da je te dve milijarde sačuvao za ova krizna vremena kada ljudi stvarno neće moći da kupe osnovne životne namirnice i energente.“

***

BONUS VIDEO – Da li je EPS na pragu privatizacije?

Komentari

Svi komentari (1)