„Crnogorska vlada neće pasti, moguća redefinicija odnosa“

Emisije 31. maj. 202123:17
Podeli:
Srđan Perić
Srđan Perić Foto: Nova S

Politički analitičar Srđan Perić ocenio je danas u emisiji "Među nama" da crnogorska vlada neće pasti, ali da može doći do redefinicije odnosa unutar vlasti.

POGLEDAJTE JOŠ:

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je kako crnogorski premijer Zdravko Krivokapić više nema podršku tog političkog bloka, čiji je predvodnik bio na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine.

„Mandić i koalicija koju predvodi jasno stavljaju do znanja da želi nešto što se zove politička moć“, kaže Perić.

Perić ističe da ne veruje da će Vlada Crne Gore pasti, makar u narednih nekoliko meseci. Jedan deo razloga je tehničke prirode.

„Da pokrenete postupak nepoverenja vladi treba vam 27 poslanika, u međuvremenu parlament mora da vanredno da zaseda“.

Drugi deo problema jeste „jaka tema“, što kod značajnog broja građana jesu odnosi sa Crkvom. Tu temu će probati da interpretiraju obe strane unutar vlasti, tako da diskredituju onu drugu, ocenio je Perić.

„Da li ovo može da bude direktan poziv za redefiniciju odnosa unutar vlasti u Crnoj Gori – da, može“.

Kada je reč o konačnoj promeni vlasti u Crnoj Gori koja se dogodila nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta prošle godine, Perić kaže da je bila potrebna, ali da se ne mogu sve zasluge pripisati litijama i sporu SPC sa državom.

„Promena se desila kao refleks opšte potrebe da se jednom promeni vlast. Prisvajati da se ona dogodila isključivo zvog nečega između Crkve i države ne odgovara realnosti“.

Sada je na snazi situacija koja je neobična sa stanovištva demokratije, jer su najjača partija vladajuće većine i čovek koji je bio njen nosilac na izborima ne mogu da se slože oko državničkih pitanja, ocenio je Perić.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar