Čija je Vranjska banja

Emisije 10. feb. 202119:08
Podeli:

Kupovinom dva hotela, od kojih je jedan nezavršeni, kao i Specijalne bolnice u Vranjskoj banji, čitav taj kompleks je privatizovan. Savet za borbu protiv korupcije sumnja da je tokom privatizacije učinjeno organizovano krivično delo i kupovina koja je unapred dogovorena i to po ceni ispod tržišne vrednosti.

Reporterka: Miljana Đorđević

Ispod možete videti kako izleda Vranjska banja na slici, a kako trenutno stoje stvari. Nakon što je nezavršeni hotel u jezgru Vranjske banje prodat beogradskoj firmi Milenijum resort, od hotela nije ostalo ništa.

Foto:Nova S

Na slici ispod možete videti gde se nalazio nezavršeni hotel u banji čija je vrednost bila procenjeno na 3,2 miliona evra, a zemljišta 2,8 miliona.

Foto:Nova S

A onda dolazimo do još jedna sporne stvari. Nakon objave za prodaju zemljišta, Upravnom odboru RFZO-a obratio se deo strušne službe koji konstatuje da je Odluka o prodaju nezakonita, te da treba da bude poništena. Naime, na zemljištu se nalazio hotel za koji je izdata građevinska dozvola i koji nije predmet prodaje. Međutim, hotela više nema, a ni Specijalne bolnice za rehabilitaciju nema više u mreži zdravstvenih ustanova Srbije. Iz nje je izbrisana nakon što je i ona otišla u ruke beogradske firme.

„To znači da stanovnici neće imati pravo na korišćenje izvora tople vode pod povoljnim uslovima…neće oći preko fonda da dobiju lečenje već će morati da plate nekom privatniku po  ceni koju on formira“ kaže Đorđe Ristić iz Narodne stranke gradskog odbora u Vranju.

Prodat je i hotel Železničar, a kupac je ponovo Milenijum resort. Toj firmi je, za izgradnju Velnes centra sa dva hotela i klinikom za tretmane i lake medicinske intervencije u Vranjskoj Banji, Komisija za kontrolu državne pomoći odobrila je bespovratno oko 10 miliona evra. Iako o ovim kupovinama ne znaju puno, stanovnici Vranjske banje kažu da se nadaju da će ona ipak procvetati.

Sa druge strane, opozicija u sumnja u dobre namere.

„Milenijum je firma koja je umešana u rušenje u Savamali, gradi stanove… nisu čista posla. Svuda gde je umešan državni novac, tu je Milenijum tim“, ističe Ristić.

A ovako je još davno Kralj Petar Prvi, koji je sa svojom suprugom dolazio na lečenje u Vranjsku banju, govorio (Transparent: ’’Ne gradim i ne sadim da bih nosio u grob, ostaće narodu’’.). Ipak, I pored svih sumnji i ukazivanja na nezakonitosti, čitav jedan kompleks otišao je u ruke privatnika, a narodu šta ostane.

Komentari

Vaš komentar