Boško Jakšić: Najvažnije je da se opozicija okupi oko jednog kandidata

Emisije 26. jan. 202200:47 > 00:58
Podeli:
Boško Jakšić, gost, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Boško Jakšić Foto: Nova S

Novinar, spoljno politički komentator i aktivista u Građanskom demokratskom forumu Boško Jakšić govorio je večeras u emisiji "Među nama" o kandidaturi Zdravka Ponoša kao i o kandidatskom vakumu, koalicionom šarenilu i ukrajinskom buretu baruta.

Upitan da prokomentariše kandidaturu Zdravka Ponoša koja je istaknuta od strane Stranke slobode i pravde – tačnije, kako mu deluju kandidatura Ponoša, način na koji je ona istaknuta kao i Zdravko Ponoš kao sam predsednički kandidat, Boško Jakšić pre svega gledaocima daje do znanja da Građanski demokratski forum još nije zauzeo zvanični stav i da je njihova trenuta pozicija da sačekaju.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nesumnjivo je da je Ponoš jedan veoma ozbiljan kandidat. Čini mi se da u perspektivi ima sve šanse da dobije i našu podršku ukoliko dođe do tog zgušnjavanja oko jednog kandidata“, dodaje Jakšić i upozorava da su stranke, uprkos tome što svi pričaju o zgušnjavanju oko jednog kandidata, veoma sklone da guraju neke svoje kandidate.

Kako on kaže, ni rejtinzi nisu garant da neko može da dobije na izborima, odnosno da može da izgubi - što smo imali priliku da vidimo posle 2000. godine.

Tu se, prema njemu, radi o jednom opipavanju javnog mnjenja.

"Ali najvažnije je da se opozicija u slučaju predsedničkog kandidata okupi oko jedne ličnosti. Po svemu sudeći, mislim da je Zdravko Ponoš jedan od tih kandidata", kazao je Boško Jakšić.

On takođe ukazuje na dilemu o tome da li bi ime kandidata trebalo da se otkrije ili bi bilo bolje da se sakrije do samog početka predizborne kampanje zbog rizika da bi prerano saopštenje imena kandidata tu osobu izložilo opasnosti da nedeljama prolazi "toplog zeca" kojeg odma vlast organizuje - čim čuje neko ime.

Kako on kaže, skrivanje imena do poslednjeg momenta bi moglo da bude negativno zbog toga što kampanja onda može da bude suviše kratka da bi kandidat mogao da promoviše sebe i ideje koje zastupa kako treba.

"Mislim da opozicija ne treba da se plaši da izađe sa kandidatom i meni se dopada što je SSP ovako jasno, glasno i odlučno saopštio ime Zdravka Ponoša, bez obzira šta njega čeka. Radi se o čoveku kome je apsolutno teško naći nešto što bi moglo da predstavlja bilo kakvu veliku otežavajuću okolnost u kampanji. On će imati dovoljno vremena da vodi svoju kampanju i da se javnost Srbije upozna sa likom koji bi imogao da bude njen Budući predsednik", kaže Boško Jakšić.

Na pitanje da li misli da bi Zdravnko Ponoš i u drugom krugu mogao da prikupi podršku ostatka opozicije, Jakšić smatra da bi to "teoretski bilo jako dobro da ne pričamo o Srpskoj politici".

Cele gostovanje možete pogledati ovde:

Bonus video: Zdravko Ponoš Ponos ili stid koalicije?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram