Tadić: Merkel danas izbegla da prizna da je dramatično pogrešila

Emisije 13. sep. 202121:59
Podeli:
Boris Tadić Foto: Newsmax Adria

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da današnjom posetom Beogradu nemačka kancelarka Angela Merkel nije govorila o Kosovu, vladavini prava i odnosima u regionu jer bi onda, kako tvrdi, priznala da je dramatično pogrešila.

Tadić je u „Pregledu dana“ naveo da je Merkel odlučila da sačuva svoju poziciju od toga da je pogrešila.

Merkel je imala prilike da nastupi principijelno i otvori pitanje Kosova, ništa se ne dešava… Nakon toga Merkel nije rekla ni reč o vladavini prava, kriminalizaciji i naprednjačkoj formaciji ‘Belivuk’ koja je radila uz podršku režima. Merkel nije rekla ni reč o katastrofalnom stanju u regionu, u Crnoj Gori smo imali ogoroman sukob, odnosi sa Hrvatskom su katastrofalni“, rekao je Tadić i dodao:

„Da je to rekla, onda bi morala da prizna da je pogrešila i onda je odbila da prizna da je pogrešila.“

On je rekao da se nada da će izbori u Nemačkoj stvoriti realističniji pristup prema Srbiji i da se nada da će novi kancelar biti socijaldemokrata Šolc.

„Stvari se menjaju i u globalnim odnosima i ja sam se nadao da će Merkel pristupiti principijelno i nešto se izmenilo. Odabrala je sigurnu varijantu čuvajući sebe da prizna da je pogrešila, a pogrešila je dramatično“, rekao je Tadić.

Dodaje da ne veruje da je Merkel jedno pričala na konferenciji za novinare, a drugo iza zatvorenih vrata na sastanku.

Tadić je istakao da je Nemačka danas zemlja sa najmanjim entuzijazmom kada se radi o proširenju EU i dodao da je to nužno da se Balkan integriše u Uniju.

„Ako Evropa ne integriše Zapadni Balkan imaće problem. Balkan je uvek bio kompleksno mesto za evropsku bezbednost“, izjavio je Tadić.

Tadić je kritikovao i to što nezavisne televizije nisu mogle da prisustvuju današanjoj konferenciji za novinare i postave pitanje o, kako kaže, samovlašću i nasilju.

„Time je srušen pristup slobode novinarstva“, poručio je Tadić.

Pogledajte celo gostovanje.

Bonus video – Merkel u Beogradu, poruke i nasleđe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar