Videli smo kako je juče izgledao protest ispred Vlade Srbije u znak podrške dvema tužiteljkama Višeg tužilaštva u Beogradu. Čitav slučaj tiče se onoga što bi trebalo da bude osnova delovanja javnih tužilaca, to je njihov integritet ili prevedeno mogućnost da na profesionalan i odgovoran način rade samostalno svoj posao bez političke ili bilo koje druge vrste pritiska ili tutorstva.

O tome a i o načinu na koji se reformiše pravosuđe u Srbiji u Dnevniku je govorio nekadašnji tužilac Okružnog tužilaštva u Beogradu sada Više tužilaštvo, sadašnjim advokatom Aleksandrom Milosavljevićem. On je pojasnio kako tumači činjenicu da baš advokati se ovoliko interesuju i izlaze na protest zbog stanja u tužilaštvu a ne zbog advokatskih pitanja.

– Advokati su u principu u sistemu pravosuđa u poziciji da često sa tužiocima nekada imaju da su ponekad sa njihove strane a najčešće su preko puta njih. Dakle, sastavni deo sudskog postupka je advokatura samo sa druge strane u odnosu na tužilaštvo. Prirodna je stvar da neka vrsta stabilnosti u sistemu pravosuđa, pre svega i najviše dotiče advokate, jer ako nemamo stabilan pravosudni sistem i tužilaštvo koje u njemu funkcioniše po nekim principima koji su prepoznatljivi i moguće ih je unapred predvideti mi svoj posao vrlo teško možemo da radimo – kaže Aleksandar Milosavljević i dodaje da misli da se neće ispuniti nijedan od zahteva izrečenih na današnjem protestu.

– To nije realno iz prostog razloga što sadašnji glavni tužilac u državi je tu jako dugo i mislim da će uskoro postići neke Ginisove rekorde obzirom na činjenicu da čak i u izmenama zakona novim predviđena je mogućnost da po isteku mandata koji sada imaju i završiće do kraja, može ponovo da se kandiduje. Samo ona to može i niko drugi – smatra Milosavjević i dodaje da se ovo sada dešava u tužilaštvima zbog svih stvari koje su se nagomilale.

Prilog pogledajte na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Šansa za reset pravosuđa?