Strah da bi dramatična situacija na severu Kosova i Metohije mogla da eskalira svakim danom je sve veći. U takvoj atmosferi sve je više nezvaničnih informacija o raspoređivanju vojske Srbije u blizini administrativne linije. Dok predsednik Aleksandar Vučić zagonetno govori da je morao da donese najvažnija naređenja. Šta to znači, koliko je situacija kritična i u kojem je stanju Vojska Srbije za Novu S govore Davor Lukač, novinar Foneta i general u penziji, Momir Stojanović, bivši načelnik Vojno bezbednosne agencije.

„Sigurno da je vojska dole već mesec dana i to pojačana. Doveli su ljude iz beograda, vojnu policiju, praktično oko Kosova je svuda vojska“, kaže Lukač.

Prema njegovom mišljenju priča sa raspoređivanjem vojske je samo zbog domaće javnosti, da se pokaže da imamo vojsku.

„Pokrenuti jedinice je vrlo komplikovano, pogotovo kada su to tenkovske jedinice, to su kolone na desetine kilometara. To je takođe i trošak a ovde se po ko zna koji put pokreće vojska na Kosovo. Poslednji put, sećam se, bilo je u martu. Išao sam tamo i video ogromnu kolonu 72-e brigade. To kamere snimaju i onda ispada da se vraćamo na Kosovo“, ističe Lukač.

„Naša vojska je uvek u određenom stepenu pripravnosti adekvatno situaciji, rizicima i pretnjama kojima je naša zemlja izložena i taj neki nivo borbene gotovosti jedinica je i u miru primeren. Poznato je da je najveći bezbednosni izazov danas je stanje na prostoru Kosova i Metohije.  Ovo što se poslednjih dana dešava je po meni neprimereno s obzirom da se vrlo lako poseže za vojskom u situaciji kada je prisutna nestabilnost na prostoru Kosova i Metohije“, smatra Stojanović.

Prema njegovim rečima grupisanje vojske duž administrativne granice je neprimereno jer postoji staro pravilo da vojsku ne treba pokretati i kada je pokrenete ne treba je zaustavljati.

„Mislim da je u ovom igrokazu Aljbina Kurtija i aktualnog predsednika Srbije, najmanje potrebno da vojska učestvuje u njemu. Siguran sam da neće doći do eskalacije i otvorenih oružanih sukoba, kao što neće doći do povratka dela naših oružanih snaga na Kosovo i Metohiju u skladu sa rezolucijom 1244“, ocenio je bivši načelnik Vojno bezbednosne agencije.

BONUS VIDEO: Vučić o podnošenju zahteva da se vrate srpska vojska i policija na Kosovo

Komentari

Svi komentari (0)