Biljana Stojković

Članica Skupštine slobodne Srbije i profesorka Biljana Stojković je govoreći o pretnjama piscu Marku Vidojkoviću i hapšenju Zorana Čička, ali i drugih građanskih aktivista, zbog tvita navodi da je srpska vlast došla u situaciju gde više ništa ne može da trpi i da će se to samo pojačavati kako se bliže izbori.

Profesorka Biljana Stojković ističe da opozicione stranke moraju da shvate da nisu samo one na udaru i da moraju da razumeju da „svaki građanin koji radi i govori protiv ovog režima snosi iste rizike kao i oni“. Ona poručuje opozicionim strankama da je važno da shvate da svaki građanski aktivista stavlja „svoju glavu na panj“.

Upitana zašto članovi Skupštine slobodne Srbije ne žele da budu deo postojećih opozicionih stranaka, ona navodi da neki njeni članovi kao nedostatak kod tih stranaka vidi nedostatak demokratije.

Pročitajte i ovo

Ona ističe da je potrebna da se promeni svest o liderstvu u politčkim partijama i da prihvate realnost i da opozicioni političari prihvate da ne mogu silom i opanjkavanjem građanskih aktivista.

Stojković poručuje da bi bilo dobro da opozicione političari više rade na stvaranju zajedničkih sporazuma i ideja, nego na stvaranju animoziteta.

„Svi su svesni da je potrebna zajednička scena“, kaže Stojković.

Upitana o dijalogu vlasti i opoziciji o izbornim uslovima, članica Skupštine slobodne Srbije kaže da su mala očekivanja od tog razgovora i da je najvažnije da se mediji, kako kaže, oslobode.

„A to ne možemo da očekujemo jer ova vlast živi na medijskoj manipulaciji i to je najbitnijie u ovoj priči danas. Ljudi nemaju informacije šta se realno dešava i uslovi neće biti ni blizu zadovoljavajući“, rekla je Stojković.

Govoreći o skupštini koju su juče održali u Beogradu ocenila je da je ona bila konstruktivna i da su na njoj formalizovali neka tela i koordinatore za različite oblasti.

„Jedan od ciljeva je pisanje temeljnih dokumenata za različite oblasti“, kaže Stojković i dodaje da postoji ideja i da se pravi vladu u senci. Ona ističe da je teško uticati na ovu državu i vlast i zbog čega i navodi da izbori vervovatno neće doneti mogućnost da se pobedi ovaj režim.

 

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare