Avžner i Čvorović o patrijarhovom menjanju imidža SPC-a

Emisije 24. feb. 202120:45
Podeli:
Igor Avžner i Zoran Čvorović Foto:Nova S

Nakon što je u prošli petak izabran, patrijarh srpski Porfirije pokazao je veštinu da na nenamtljiv način postane vidljiv. I čini se da do sada SPC nije imala ovakvo otvaranje. Neki kažu da je novi patrijarh najbolji izbor, a neki da je čovek vlasti. Ko je Porfirije, menja li on imidž crkve već od prvog dana u emisiji "Među nama" govore medijski konsultant Igor Avžner i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu Zoran Čvorović.

Pažnju javnosti privuklo je nekoliko poteza novog patrijarha – čestitka Novaku Đokoviću, zatim izjava saučešća povodom smrti Đorđa Balaševića čime je pobrao samo pozitivne komentare u javnosti. Na pitanje da li je to očekivao, Avžner kaže da jeste i da bolji izbor SPC nije mogla da napravi, bez obzira na potencijalna manipulisanja time da je on izbor države i da ga je gurao predsednik.

„Čak i da je to tačno bolji izbor nisam mogao da očekujem, a ove izjave novog patrijarha govore upravo o tome – pokazuje empatiju, sabornost, nepravljenje razlika, sve suprotno načinu komunikacije predsednika države koji je ceo svoj politički opstanak bazirao na pravljenju podela“, rekao je Avžner.

Komentarišući prve dane patrijarha od kada je na dužnosti,  Čvorović je to stavio u kontekst današnje zajedničke konferencije za novinare Porfirija i predsednika Aleksandra Vučića koja je pokazala, kako kaže, „da za razliku od njegove prve besede patrijarh nije spreman da vlastima jasno artikuliste stav crkve o Kosovu i Metohiji, a koji je Sabor više puta ponovio“.

Prema njegovom mišljenju, Vučić danas nije negirao da će dati Kosovo, već je rekao „da će biti pritisaka iz inostranstva, ali da se grdno mnogi varaju da će Srbija lako predati Kosovo, odnosno predaja će biti teška i pod nekim uslovima da on ostane na vlasti“.

Na pitanje da li je Porfirije danas trebalo da prokomentariše Kosovo, Čvorović smatra da je morao jer je reč o stavu Sabora SPC da je bilo kakva trajna amputacija Kosova neprihvatljiva.

„Ovde je ispalo, po izjavi novog srpskog patrijarha, da SPC treba da igra neku ulogu mirotvorca i mostograditelja u svetovnom smislu reči“, smatra Čvorović.

Na pitanje zbog čega je to sporno, Čvorović je rekao da patrijarh mora da vodi računa o glasu vernog naroda koji je jasan – nema amputacije Kosova.

O čemu si još govorili Ivan Avžner i Zoran Čvorović možete pogledati u video prilogu:

 

Komentari

Vaš komentar