Printscreen

Instruktorka za bezbednost i zdravlje na radu Marijana Antić, bila je gost emisije "Probudi se", na Nova S televiziji, gde je pričala o pravima radnika na raznim poslovima, sa posebnim akcentom na gradilišta, njihovim obavezama, kao i o preventivi kako bi se smanjio broj nesreća prilikom obavljanja poslova.

Antić je prokomentarisala da smo sve češće svedoci naslova u novinama u kojima čujemo da su radnici stradali na poslu. Ona naglašava da se zakon samo deklarativno poštuje, a da se suštinske stvari ne primenjuju.

„Zakon je jasan, ali jako je važno podići svest poslodovcima, a samim tim i radnicima, kako bi poštovali ono što je propisano. Važno je ispuniti taj zakonski deo i suštinski primenjivati odredbe zakona. Na poslodovcu je da ispuni sve propisane mere, a na radniku da ispoštuje što se od njega traži“, rekla je Antić u emisiji „Probudi se“.

Instruktorka je dodala da je uredbom propisano koje su to mere prilikom rada na građevinskim poslovima.

„Ponovo se vraćam na to, i radnik mora da se pridržava svih pravila. Odgovornost poslodavca i ovlašćenih lica koja vode gradilišta mora biti prisutna u podjednakoj meri“, objasnila je Antić.

Ona je naglasila da radnik ima svoja prava, te u krajnjem slučaju može da se žali inspekcijskom delu koji će zaštititi njegova prava.

„Što se tiče samih posledica, u smislu da može dobiti otkaz, i takve situacije se dešavaju, ali mi se ne bavimo takvim delom istraživanja“, napomnule ja instruktorka.

„Potrebno je pravovremeno pratiti da li postoji dokumentacija za rad, kao i oprema, koja radnicima obezbeđuje da bezbedno obavljaju svoje poslove“, istakla je Antić.

 

Komentari

Svi komentari (0)