Foto: NOVA S

Gosti večerašnje emsije "Među nama" bili su Andrej Ivani novinar i Vedran Džihić iz Instituta za međunarodne poslove u Beču, a sa novinarkom i voditeljkom Radom Đurić razgovarali su o talasu terorizma.

Posle terorističkih napada u Francuskoj i Austriji, postavlja se pitanje da li nam nakon korone preti talas terorizma i može li fokusiranost na borbu protiv virusa promeniti ili oslabiti odnos prema nacionalnoj bezbednosti, upitala je Rada Đurić na samom početku emisije.

Vedran Džihić je na pitanje Rade Đurić, kako se sada ponašaju građani u Austriji, te da kako komentariše to što je ministar unutrašnjih poslova priznao da je bilo propusta, rekao:

„S jedne strane je definitivno došlo do propusta sigurnosnih snaga i obaveštajnih službi, i već danas je, konkretno u Parlamentu, deo opozicije, pokrenuo postupak da se otkaže poverenje ministru unutrašnjih poslova. To je naravno vladajuća koalicija odbila, ali je očigledno da, konkretno u Austriji, tajne službe nisu reagovale dovoljno brzo. To ima i objašnjenje. Pre dve godine, u takozvanoj saveznoj službi za borbu protiv terorizma i ustavnih neprijatelja, došlo je do velike krize, posle toga je počeo proces restruktuiranja te tajne službe, a austrijska tajna služba je u tom momentu izgubila poverenje nekih evropskih tajnih službi, tako da promet informacija nije bio dobar i optimalan. U ovom slučaju se prikazalo da je taj lanac, trebao da bude odgovoran da zaštiti stanovnike Beča konkretno, od ovog počinioca, i tu je zakazalo“, rekao je Džihić i dodao da je drugo veliko pitanje u javnosti, kako i na koji način država može da deradikalizuje, odnosno na koji način država da se nosi sa onim, koji su, konkretno u ovom slučaju, džihadisti, koji se nalaze van okvira društvenog konsenzusa.

Andrej Ivani je rekao da je ovo što se desilo u Beču šokantno, zato što taj grad simbolizuje pitomost, uređenost i sređenost.

„Beč je deset godina unazad na listi gradova u kojima se lepo živi. Zbog toga je šokantno da u jednom Beču, koji je izvan svih tih brutalnih svetskih tokova, da može nešto tako da se desi. Onda je i efekat jači. Ako može u tako mirnom i sređenom Beču, stvarno može svugde“, rekao je između ostalog Ivani.

O čemu su još govorili gosti emsije „Među nama“, pogledajte u video snimku:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar