Ana Divac iz Pariza: Šta se sve menja u Francuskoj od 1. avgusta

Emisije 21. jul. 202108:10
Podeli:
Foto: Printscreen NOVA S

Za odlazak na sva javna mesta u Francuskoj, od danas je obavezna zdravstvena propusnica. O tome kako se ona pribavlja, na koji način može da se koristi i da li će motivisati građane da se vakcinišu, u emisiji “Probudi se” je govorila novinarka Ana Divac, koja živi i radi u Parizu.

Divac objašnjava da se propusnica dobija posle druge doze vakcine protiv koronavirusa ili posle prve doze, kad je dobijaju oni koji su prethodno bili zaraženi kovidom.

“Propusnica može da bude u formi QR koda ukoliko uradite PCR test pre nego što posetite mesto koje ima više od 50 posetilaca”, opisuje ona.

Divac objašnjava da će se od 1. avgusta zakon o obaveznoj propusnici odnositi i na boravak u kafićima i restoranima.

“Danas se odlučuje da li će on uopšte da se primenjuje, jer ima mnogo ljudi koji se protive tome. Prema njemu, radnici u kafićima i restoranima moći će da traže propusnicu gostima. Kazne za one koji to ne poštuju su od 1.500 do 9.000 evra. Međutim, to još uvek nije stupilo na snagu. Ono što jeste stupilo na snagu je pravilo da, ukoliko želimo da odemo na neku zabavu ili mesto gde ima više od 50 ljudi, moramo da imamo ovaj sertifikat. To se odnosi na muzeje, bioskope, bazene, a verovatno će se proširiti na kampove. Ono što sam poslednje čula jeste da Ajfelova kula nudi brzi test za svakoga ko nema propusnicu pre nego što započne posetu”, opisala je gošća emisije “Probudi se”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar