Mirosla Aleksic i Djordje Vukadinovic Medju Nama
Miroslav Aleksić i Đorđe Vukadinović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Postoji li šansa da se ponovo poveća cenzus pred sledeće izbore i da li najava premijerke Ane Brnabić o novom, starom cenzusu od pet odsto može i da li bi trebalo za opoziciju da bude podstrek za ujedinjavanje ili može ponovo da bude razlog za bojkot u emisiji "Među nama" govore potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić i politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Upitan kako Narodna stranka gleda na najavu premijerke o povećanju cenzusa i zašto ih to nije iznenadilo, Aleksić je rekao da se oni igraju sa državom u svakom kontekstu, pa i na način na koji su skinuli cenzus na tri odsto najbolje govori o tome kako oni danas gledaju na državu Srbiju.

“ Što se tiče sada najave promene izbornog zakona, to je mnogo ozbiljnije od samog cenzusa. Ako želimo da pobedimo ovu vlast potpuno je nebitno da li je cenzus tri ili pet odsto. Ali najavljivanje izmena izbornog zakona, a da nisu ni započeli pregovori sa opozicijom  je katastrofa“, rekao je on.

Kada je reč o izmenama izbornog zakonodavstva, one se rade na preporuku Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, a  dopunjavaju se Zakon o izboru narodnih poslanika, Zakon o lokalnim izborima i Zakon o izboru predsednika Republike.

Napitanje šta im ovde smeta, Aleksić je rekao da se svi ti izborni zakoni trebaju menjati kako bi se sprečila dosadašnja zloupotreba i krađa koju sprovodi SNS.

Đorđe Vukadinović se složio sa Aleksićem da cenzus nije presudna stvar.

„Cenzus je tehnička stvar i ne mogu da kažem da sam protiv tog smanjenja na tri odsto, kao ni da se poveća na pet odsto, jer to neće ni popraviti ni pogoršati naše političke prilike“, rekao je Vukadinović.

Prema njegovom mišljenju, ne samo cenzus, nego ni čitavo izborno zakonodavstvo ne mogu spasiti, odnosno promeniti suštinu naših političkih prilika, odnosno vladavinu jednog čoveka i jedne garniture.

O čemu su još govorili Miroslav Aleksić i Đorđe Vukadinović možete pogledati u video prilogu: