Harčenko o širenju NATO-a na Švedsku i Finsku: Biće vojno-tehničkog odgovora

Emisije 18. maj. 202223:12
Podeli:
Aleksandar Bocan Haračenko, emisija Pregled dana Newsmax Adria
Aleksandar Bocan Haračenko Foto: Newsmax Adria

U toku je 84. dan rata u Ukrajini. Bitka za Marijupolj je završena, a posle opsade od gotovo 3 meseca predajom i evakuacijom poslednje grupe ukrajinskih vojnika iz podzemnih bunkera čeličane Azovstalj. Švedska i Finska više nisu neutralne zemlje i obe su zatražile članstvo u NATO. Srbija je, osim Belorusije, jedina država u Evropi koja do sada nije uvela nikakve sankcije Rusiji, ali je pod ogromnim pritiskom, pre svega EU, čiji član želi da bude, da uvede sankcije što može dovesti do uzvratnih mera Rusije, od čijeg gasa Srbija zavisi.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je u „Pregledu dana“ da je pre ruske „specijalne vojne operacije“ Zapad učinio više loših koraka i grešaka, pre svega u smislu strategije evropske bezbednosti i da nastavljaju da preduzimaju više mera koje u značajnoj meri, a možda i najviše, kako navodi, štete Zapadu.

„Ekonomske mere, odnosno sankcije protiv Rusije, sada udaraju zapadnu Evropu, odnosno EU, više od Rusije“, ocenio je ruski ambasador u Srbiji.

Bocan-Harčenko je ocenio da je Zapadu "teško da prihvati stvaranje multipolarnog sveta i da rade sve suprotno stvarnoj bezbednosti".

Na pitanje o širenju NATO-a, odnosno ulasku Finske i Švedske u ovaj savez, Bocan-Harčenko je naveo da će za to postojati vojno-tehnički odgovor.

"Ja ne bih ulazio u neke spekulacije, ovo je vojna stvar, ali je naglašeno da će biti vojno-tehničkog odgovora. Ako je zemlja članica NATO-a onda će biti širena infrastruktura prema ruskoj granici, a to je sasvim blizu Sankt Peterburga", rekao je ruski ambasador i dodao da je Rusija imala "pripreme zbog širenja NATO-a".

On je istakao kako je Rusija sa Finskom dugo imala "najbolje odnose" i da nikada nije bilo "nikakve priče da pretnja prema Finskoj postoji".

"Ovo je politički korak suprotan interesima Rusije", naveo je on i dodao da će ovaj korak obustaviti više smerova saradnje koje su "bile plodonosne za regiona Baltičkog mora".

Bocan-Harčenko je ocenio da će SAD "učiniti sve moguće da Švedska i Finska što pre postanu članice NATO".

Govoreći o poziciji Srbije u ovoj krizi, Bocan-Harčenko je ocenio da je pritisak Zapada na Srbiju "neverovatan i van svakih razumljivih granica", te da ruska strana razume srpsku poziciju.

"Srbija pre svega misli o svom nacionalnom interesu i životu svog naroda, što je naravno prirodno razumljivo. Nismo mi očekivali ni pre toga da Srbija u slučaju nekih sankcija prema Rusiji može da zauzme neki drugi stav, koji je bio prvih dana potvrđen od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Saveta za nacionalnu bezbednost", izjavio je gost "Pregleda dana".

Upitan o pregovorima o novom ugovoru o ruskom gasu, Bocan-Harčenko je naveo nema sumnje da će razgovori i rezultat biti "prijateljski", ali je dodao da će struka uzeti u obzir i tržišnu situaciju koju je "stvorila EU".

 

****

BONUS VIDEO - Ko će sesti za sto sa Vučićem zbog sankcija?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar