5G mreža i Srbija: Olako odustajanje

Emisije 23. dec. 202019:58
Podeli:
Foto:Nova S

5G mreža je peta generacija široko pojasnih mobilnih sistema koja omogućava veći protok i brzinu i manje kašnjenja pri radu. Uprkos tome planovi za superbrze 5G mobilne mreže u Srbiji - su otkazani. Bar kada je reč o 2021. godini. Iako su sve nadležne institucije tvrdile da je 5G presudan za privredu, preči posao je uvođenje 4G mreže u sve delove Srbije.

Kemtrejlsi, tj. zaprašivanje otrovima iz aviona, koronavirus, HARP i 5G mreža. Za pobornike teorija zavere, to su danas najveće opasnosti po čovečanstvo. Kako sada stvari stoje, Srbija je uspela da se za sada izbori sa poslednjom.

„Prva tvrdnja je bila da ne postoji kovid, nego to rade 5G mreže, sa pojavom 5G mreža krenule su pandemije, kao što je sa Teslinim eksperimentima sa radio talasima nastao španski grip“, kaže fizičar prof. dr Zoran Lj. Petrović.

Foto:Nova S

Prema njegovim rečima, pandemija postoji iako nemamo 5G mrežu i nećemo je još imati, ali tim ljudima ništa nije dovoljno, oni samo izmišljaju nove besmislice i zloupotrebljavaju internet koji će im biti samo brži i dostupniji sa 5G mrežom.

Profesorka Elektrotehničkog fakultata dr Irina Reljin kaže da kada govorimo o odlaganju, uglavnom se spominje spektar koji koristi i moje najjednostavnije objašnjenje bi bilo da se taj spektar već uveliko koristi za neke druge tehnologije, pa se nikome ništa nije desilo.

„Tako da je potvrda toga da je to besmisleno. Moram da kažem da država tu ne gubi novac, jer država ne ulaže, država samo dobija pri prodaji spektra, operatori ulažu. Moguće je da to zbog toga za njih neprihvatljivo u ovom trenutku, ali takođe znam da su svaki put pokazali izuzetno želju i volju da što pre uđu u 5G mrežu“, rekla je ona.

Prema mišljenju nekadašnje ministarke državne uprave i deklarisane pobornice e uprave i tehnoloških inovacija, a sadašnje premijerke Ane Brnabić, 5G mreža običnim građanima nije potrebna, te se od nje odustalo.

„Mi smo odustali od toga da učestvujemo u tehnološkom razvoju. Pogrešno je kočiti nego treba ubrzati i preteći konkurenciju, jer kočenjem toga vi samo sebe usporavate i to ne vodi nikakvoj prednosti, to ste zakucali sebi nogu u patos i učestvujete na plesnom takmičenju“, naglasio je prof. Zoran Lj. Petrović.

Prof. dr Irina Reljin ne veruje da smo odustali.

Foto:Nova S

„Ne verujem da iko sebi može da dozvoli takav luksuz, zato što je to izuzetno dobra mreža. 4G mreža postoji već desetak godina i tu je njen vek iscrpljen.  Rekla bih da su iscrpljene većine mogućnosti koje ona može dati, pre svega, kada govorimo o brzinama i opsegu, a onda i u onom spektru koji može da korsiti 5G, a 4G ne može da koristi zbog svoje tehnologije. Tako da ja mislim da je Srbija samo ovo odložila“, kaže dr Reljin.

Iako u Srbiji ne postoji skoro niko ko ne koristi 4G mrežu, kada se pomene reč antena i 5G mreža, sinonim u narodu sa negativnim predznakom za toje – zračenje. Međutim, za naše sagovornike nema sumnje da 5G mreža stanovništvu može samo pomoći, a na državi je da ne usporava tehnološki razvoj, već da se što pre pozicionira na tržištu savremenog sveta.

Ceo prilog u emisiji „Među nama “ TV Nova S novinara Đure Svilara možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar