Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Doktor Dragan Vasiljević iz Kragujevca, svakodnevno pošalje na desetine poruka novinarima, udruženjima i gradskim zvaničnicima, a svaku završava ohrabrujućim rečima ’’Znanje je moć. Borba traje, korona mora pasti!’’. Nije ovde reč o privatnoj prepisci, već o zvaničnom obaveštavanju javnosti o epidemiološkim podacima kojima raspolaže Institu za javno zdravlje u Kragujevcu.

Doktor Vasiljević je direktor te ustanove, a način na koji informiše javnost je, kako tvrdi, njegov lični izbor. Za portal Nova.rs objašnjava da su poruke koje šalje iskrene, jer veruje da je “znanje moć” i “jedino oružje protiv širenja panike”.

Poruke doktora Vasiljevića o broju obolelih, testiranih i hospitalizovanih građana sa teritorije Šumadije, koje završava motivacionim rečima, izdvajaju se od svih zvaničnih epidemiolških saopštenja, jer uz neumoljivu statistiku, pružaju nadu i optimizam, smatraju novinari koji imaju svakodnevnu komunikaciju sa njim. Posle njegovih saopštenja, kako kažu, nema mesta za nagađanje, a zbog načina na koji saopštava zvanične podatke o koronavirusu, doktor Vasiljević dobija pohvale i na društvenim mrežama.

Za portal Nova.rs, iznenadjeno kaže, da nije upoznat sa pohvalama koje dobija, jer nema naloge na društvenim mrežama, a informisanje javnosti tokom vanrednog stanja, smatra svojom obavezom.

“Baš ste me iznenadili, ne znam da me je neko spominjao u tom kontekstu. Ja samo radim svoj posao i trudim se da svima odgovorim na pitanja”, kaže Vasiljević

Pravi čovek na pravom mestu

Doktor Dragan Vasiljević je direktor Instituta za javno zdravlje od 2011. godine i u Kragujevcu slovi za jednog od retkih koji je u svakom trenutku otvoren za saradnju sa medijima. Zaposleni u ustanovi na čijem čelu, za njega kažu da je izuzetan menadžer , ali pre svega dobar čovek i stručnjak. Institut ima dva sindikata, a u oba, za doktora Vasiljevića tvrde da je ’’pravi čovek na pravom mestu’’.

On dodaje da je na “nekim sastancima” bilo primedbi zbog načina na koji iznosi podatke međutim ističe da je su ljudi uplašeni i da veruje u svoj način komunikacije sa njima.

“Sve ovo radim jer znam kako je bilo tokom bombardovanja i elementarnih nepogoda. Javnost mora da bude obaveštena konkretno, jasno i precizno, bez ikakve panike i potrebe da čitaju naše misli ‘između redova’. Smatram da cifre koje svakodnevno saopštavam umiruju narod i sprečavaju da se šire neproverene i poluistinite informacije”, kaže doktor Vasiljević

“Ja radim onako kako jedino umem, iskreno i otvoreno. Meni niko nije zvanično zabranio da obaveštavam javnost i zbog toga ću i dalje da informišem građane o svemu što radimo i o svim podacima kojima Institut raspolaže”.

Govoreći o porukama na kraju saopštenja ističe da su one njegov “lični izbor”.

“Potrebno je da građanima pružimo nadu i ohrabrenje da će sve ovo da se završi jednog dana. Inspiraciju za poruku ‘korona mora pasti’ dobio sam iz partizanskih filmova i ja iskreno verujem da će korona ‘pasti’. Takođe, verujem i da ‘Znanje znači ponašanje’, jer jedino obaveštena i informisana javnost može da bude saveznik nama lekarima” zaključuje Vasiljević.

Doktor po meri građana, direktor po meri zaposlenih

Foto: Ivan Dinić/Nova S

Novinarka nedeljnika “Vreme” Jovana Gligorijević, koja tokom vanrednog stanja administrira Fejsbuk grupom “Kragujevac u borbi protiv Covida 19” za portal Nova.rs kaže da su poruke doktora Vasiljevića, jedini zvanični podaci koje dobija i da zahvaljujući njegovim saopštenjima javnost tačno zna koliko je Kragujevčana, među obolelima.

“Da nema doktora Vasiljevića, Kragujevac ne bi imao informacije o broju testiranih i obolelih na dnevnom nivou, ne samo Kragujevac nego čitava Šumadija ne bi imala te podatke. Klinički centar se oglašava jednom u tri nedelje, a doktor Vasiljević nam često i više puta dnevno šalje obaveštenja”, kaže Gligorijević i dodaje da je doktor Vasiljević, od ovog grada zaslužio da mu jednog dana podigne memorijalnu česmu, jer uz podatke o Covidu, svakodnevno dobijamo i informacije o kvalitetu vode koju pijemo.

Jelena Hadžić predsednica Sindikalne organizacije zaposlenih u zdravstvu, za portal Nova.rs kaže da je doktor Vasiljević ustanovu podigao na visok nivo prefesionalizma , koja danas ima savremene laboratorije.

“Doktor Vasiljević je veliki profesionalac i izuzetno požrtvovan i prema zaposlenima i prema ustanovi. Evo i u ovoj situaciji, mi svakodnevno radimo od 7 do 22 , smenjujemo se, ali je on uvek tu. To je pristupačan čovek, vodi računa o svima nama i ima viziju za budućnost ustanove. Jednostavno, takvim svojim stavom prema nama napravio je atmosferu da svi delujemo kao tim i porodica i mislim da smo zbog toga i uspešni”, kaže Jelena.

I u Sindikatu “Sloga” za direktora samo reči hvale.

“Doktor Vasiljević je pre svega naš kolega, on je pre izbora za direktora bio zaposlen u Institutu. Svi se mi znamo i zbog toga odlično funkcionišemo”, kaže Dragan Milanović predsednik sindikata “Sloga”.

Zaposleni se izborili za direktora

Doktor Dragan Vasiljević je na čelu Instituta za Javno zdravlje već drugi mandat, a činjenice potvrđuju da su ga za tu funkciju birale kolege. Početkom 2017.godine prilikom isteka prvog mandata, Upravni odbor Instituta nije glasao za njegov reizbor iako je bio jedini kandidat za tu funkciju. Zaposleni u Institutu , svakodnevno su organizovali jednočasovni protest, zahtevajući od nadležnih republičkih institucija da Vasiljević ostane na mestu direktora, što im je i uspelo posle dvomesečne borbe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram