Podeli:
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

U Srbiji je registrovana još 81 osoba pozitivna na virus korona, a ukupno je 384 potvrđenih slučaja virusa, saopštio je danas epidemiolog Predrag Kon.

Dr Predrag Kon

Kon je, na redovnoj konferenciji za medije, rekao da su hospitalizovana 203 pacijenta.

Od tog broja, njih 14 je u KC Vojvodina, 18 u KC NIš, 16 u KC Kragujevac, 12 na Infektivnoj klinici KCS, dok je 131 pacijent u KBC “Dragiša Mišović”, 10 na Klinici za pulmologiji, a dva pacijenta u Valjevu.

Na respiratoru je 24 pacijenta, i to po četiri u KC Vojvodine, KC Niš i KC Kragujevac, devetoro na Infektivnoj klinici KCS, dvoje u “Dragiši Mišoviću”, a jedan na pulmološkoj klinici, naveo je Kon.

Darija Kisić Tepavčević

Zamenica direktora “Batuta”, dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da je u 21 gradu u Srbiji zabeležen barem potvrđen slučaj zaraze.

“Posle Beograda, najviše ima u Nišu i Valjevu,  danas najviše testiranih osoba nego ranije , ali još nije počelo masovno testiranje u pravom smislu te reči”, rekla je Kisić Tepavčević

Odgovarajući na pitanja novinara oko uslova smeštaja obolelih u hali Beogradskog sajma, dr Kon je rekao da su improvizovani smeštaji poput  sajma namenjeni  lakšim slučajevima, ali i naglasio da će biti “još bolje uređeni”, pa da ne očekuje otpor građana zbog njihovog izgleda kada se dodatno srede.

“Što se ukupnih kapaciteta tiče, pripremili smo za 2.000 korisnika, kasnije će biti za 6.000, a maksimum je 10.000 kreveta u slučaju najcrnjeg scenarija”, izjavio je Kon.

On je apelovao da se ima na umu da time što se neko izdvaja i privremeno odlazi u kolektivni smeštaj,  zapravo štiti svoju porodicu.

“Kada se izoluje, prestaje mogućnost da zarazi nekoga. Beogradski sajam i slični prostori izabrani su sa razlogom – ljudi često pokušavaju da pobegnu sa takvih mesta, a moramo da razmišljamo i kao psiholozi”, kaže Kon.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Što se tiče eventualnih planova da se izoluju neke beogradske opštine, Kon je pojasnio  da u rizike za širenje bolesti u Beogradu ubraja gustina naseljenosti i to na malom prostoru, ali i naglasio da se još  prati situacija, pre nego što se donese eventualna odluka o izolaciji.

Prema rečima stručnjaka, članova zdravstvenog kriznog štaba, masovno testiranje znači da će se testirati već broj ljudi, i da bi najbolje bilo da se testira neposredno pre ispoljavanja simptoma, ili one koji imaju najblaže simptome, ako su bili u kontaktu sa zaraženim. Do sada smo to rešavali izolacijom i samoizolacijom. Videćemo zato da li nas čeka uspon u ovoj četvrtoj nedelji.

Dr Darija Kisić Tepavčević je objasnila i da oko 20.000 ljudi-koji se pominju u izveštajima policije-nisu oni koji će biti pozvani u centre poput Beogradskog sajma, već su to ljudi  kojima je naređena samoizolacija,  zato što su došli sa područja gde su žarišta i sličnih, posrednih razloga.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram