Prečišćivač koji zapravo pomaže kod zagađenog vazduha

Black Friday 22. nov. 202113:48
Podeli:
Foto:Shutterstock

Beograd je ponovo, po svim listama najzagađeniji grad na svetu. Nad gradom je magla koja zapravo nije magla. To nikako nije zdravo udisati.

Čist vazduh potrebniji nam je nego ikad. Tragala sam za rešenjem koje može da olakša situaciju i na Shoppster Black Friday akciji, u rubrici “Aparati za domaćinstvo” pronašla spas.

Kako se bliži zima, u našoj zemlji nažalost ponovo sve aktuelniji postaje problem zagađenja vazduha, kojem doprinose termoelektrane i individualna ložišta, saobraćaj, industrijska postrojenja…

Stručnjaci se slažu da je zapravo jedini filter koji može da uhvati i eliminiše te najsitnije PM2.5 čestice, poznate kao „nevidljive ubice iz vazduha“ koje prestavljaju mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena – HEPA filter. Upravo je on glavni adut inteligentnog prečišćavača vazduha Xiaomi Mi Air Purifier 3H.

HEPA je najefikasniji filter današnjice, budući da filtrira do 99,97% PM2.5 čestica, baš onih koje se ovih dana pominju kao najopasnije, jer su toliko sitne da mogu da uđu u krvotok i naprave štetu celom organizmu. Naravno, Hepa filter “lovi” i sve one veće čestice, tako da predstavlja rešenje za sve eventualne alergijske muke koje izaziva prašina, polen, dlake kućnih ljubimaca, skuplja bakterije i virusne kapljice, a nedavno istraživanje Univerziteta u Kembridžu, objavljeno u časopisu Nature, sugeriše da se to odnosi i na aktuelni koronavirus.

Ipak, i kada je reč o prečišćivačima s HEPA filterom, postoje razlike i čitav raspon modela i cena u zavisnosti od toga koju površinu pokrivaju i koliko uspešno. I dok razmišljamo o tome da je u pitanju ulaganje u sopstveno zdravlje i zdravlje naše porodice, za početak možda treba da se oslonimo na proverene brendove i specifikacije.

Kod Xiaomi Mi Air Purifier 3H brzina prečišćavanja vazduha je do 380 kvadratnih metara po satu, što znači da se vazduh u sobi može očistiti za samo 15 minuta – dakle, jako brzo osetićete razliku i “prodisati”. Pritom je područje efikasnosti prečišćavanja čak 126 kvadrata na sat, što mu je prednost i u odnosu na neke znatno skuplje prečišćivače.

Da li to znači i češće menjanje filtera? To pitanje je na mestu, jer sami filteri nisu baš jeftini i kad ulažete u prečišćivač već računate na dodatne troškove u budućnosti.

Ali, u ovom slučaju ne treba brinuti posebno oko toga. Kako je naznačeno, HEPA filter se menja na regularnih šest do 12 meseci, u zavisnosti od toga koliko često uključujete prećišćivač.

Tu dolazimo i do nekih dodatnih pogodnosti ovog prečišćivača, koje će vam učiniti lakšom kontrolu nad sopstvenim zdravljem, ali i pomoći da uštedite.

Naime, kod Xiaomi Mi Prečišćivača vazduha 3H sve ide automatski – laserski senzor uvek meri koncentraciju čestica manjih od 0,3 µm, i reaguje kad je potrebno. Međutim, potpuna kontrola uređaja je preko mobilne aplikacije – možete ga, na primer, preko mobilne aplikacije uključiti pre nego što se vratite kući, ili isključite ako zaboravite kada napustite dom, a ne troši vam se struja dok niste tu.

Takođe, aplikacija Mi Home vam omogućava da u bilo kom trenutku nadgledate kvalitet vazduha u sobi direktno sa telefona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar