servis, popravka
Foto: Shutterstock

Često se dešava da u slučaju kvara automobila trošak popravke bude znatno veći nego da je obavljeno odgovarajuće održavanje. I kod automobila važi savet „bolje sprečiti nego lečiti“, a pravovremena briga o automobilu i redovno održavanje mogu vam uštedeti mnogo novca.

Odlaganje održavanja automobila može biti vrlo skupo, jer se često dešava da iznos za popravku bude mnogostruko veći od cene redovnog održavanja. Kvarovi su glavni razlog zbog kojeg automobil prolazi kroz servis, i zbog toga uzmite u obzir ovih pet saveta kako biste produžili životni vek svoj četvorotočkaša.

1.Važnost preventivnog održavanja

Preventivno održavanje je važno kako bi se postigle veće uštede. Primera radi, pokazalo se da je gubitak antifriza vrlo čest kvar koji može da izazove veliki problem, a samim tim i poveća troškove. Ako se ne popravi, može doći do pregrevanja motora, što dovodi do kvara dihtunga glave motora. Na ovaj način, konačni trošak popravke je veći nego što je bio na početku, i vozilo će morati da provede više vremena u servisu. Što je veći kvar, veći je i trošak i više vremena je potrebno kako bi se sanirao.

2. Obavite redovni servis

Uz ovu godišnju proveru, preporučuje se i periodični pregled komponenti koje se troše kao što su gume, kočnice, amortizeri, upravljač, nivo ulja i drugih tečnosti. Kako tvrde stručnjaci, te provere su vrlo važne kako bi se otkrili rani simptomi potencijalnih većih kvarova u budućnosti. Pravovremena dijagnostika je ključna za smanjenje mogućnosti za neki veći kvar.

3. Poštujte specifikacije proizvođača u vezi redovnih servisa

Prilikom redovnih servisa, kontroliše se i analizira trošenje različitih delova vozila. Ovaj pregled može biti godišnji, ili nakon određenog broja pređenih kilometara. Treba da imate na umu da redovni servis ne može da se obavi van zvaničnih servisa proizvođača bez gubitka garancije.

4. Posetite profesionalca

Na najmanji znak istrošenosti ili kvara, najbolja opcija je da što pre odvezete vozilo u profesionalni servis. Ukoliko se na instrument tabli upali lampica upozorenja, nemojte je zanemarivati. Svaki kvar treba popraviti što pre, jer potencijalno može prouzrokovati još veće probleme sa vozilom.

5. Proverite automobil u slučaju nezgode

Ukoliko ste imali udes ili samo blago čukanje, automobil treba proveriti. Ono što se čini kao običan udarac u lim može dovesti do ozbiljnijih kvarova u budućnosti koji se ne mogu uočiti golim okom. Kako piše Auto Klub, u slučaju nezgode, postoje elementi vozila koji mogu biti pogođeni i kojima se u početku ne daje važnost koju zaslužuju, poput rada vazdušnih jastuka, sigurnosnog pojasa ili vetrobranskog stakla.

Bonus video: Kočenje na „ćelavim“ gumama i test novog Nissana X-Trail