Foto: Octus_Photography / Shutterstock

Za vlasnike vozila na struju, putovanje kroz Evropu može da bude velika nepoznanica. Prema najnovijem istraživanju, napravljena je lista od deset zemalja u kojima putovanje električnim automobilima ne predstavlja nikakav problem, već sasvim suprotno.

Dok pojedine zemlje razvojem infrastrukture prate sve veći broj električnih vozila na putevima, većina još uvek nije spremna za sve veći broj automobila na struju.

Ipak, najnovije istraživanje donosi 10 evropskih zemalja u kojima je vožnja električnih automobila najjednostavnija. Faktori koji su uticali na plasman su broj punjača na 10 kvadratnih kilometara, odnos broja električnih vozila i dostupnih punjača, procenat brzih punjača u sistemu, kao i godišnji troškovi dopune baterije.

Na prvom mestu nalazi se Holandija, pre svega zbog impresivnog broja punjača. Od mogućih 10 poena, ova zemlja Beneluksa dobila je 8,23, jer u proseku postoji 24,15 stanica na punjenje na 10 kvadratnih kilometara, što je najviše od svih analiziranih zemalja. I ne samo to, već se predviđa da će godišnji troškovi punjenja iznositi 184,59 evra godišnje, što je među najnižim iznosima od svih zemalja.

Drugu poziciju, možda i malo iznenađujuće, zauzela je Hrvatska. Iako broj punjača u ovoj zemlji nije tako veliki, jer ih ima 0,31 na 10 kvadratnih kilometara, Hrvatska je osvojila 7,66 bodova, pre svega zbog odnosa vozila i punjača, jer na 1,47 električnih automobila dolazi jedan punjač. Kako piše Auto Klub, i godišnji troškovi punjenja od 231,75 evra su dosta niži od mnogih zemalja na ovoj listi.

Treće mesto dele Slovačka i Letonija, dok su iza njih Mađarska, Estonija i Češka. Na sedmom mestu nalazi se Poljska, pa zatim Turska i Italija, dok deseto mesto dele Luksemburg i Švajcarska.

Bonus video: Vozili smo najjeftiniji električni Mercedes – EQA

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar