Džepna raketa: Fiat-Abarth 850 TC slavi 60. rođendan

Auto 25. jun. 202119:06
Podeli:
595, Turismo, Competizione , auto, automobil
Foto: Abarth

Skraćenica „TC“, od Turismo Competizione, povezana je sa korenima brenda Abarth. Prvi automobil koji je nosio to ime je bio Fiat-Abarth 850 TC, koji sada slavi 60. godišnjicu. Ukratko, ova skraćenica znači da je automobil udoban za svakodnevnu upotrebu i putovanja, ali i da je sa svojim sportskim karakterom spreman za trke preko vikenda. Turismo i Competizione sada su obeležja dve verzije novog modela Abarth 595.

Abarth nastavlja da raste: nakon izuzetno pozitivne 2020. sa povećanjem tržišnog udela od skoro 50% u poređenju sa 2019. godinom, pozitivan trend u Evropi je potvrđen u prva 4 meseca 2021. godine zahvaljujući novoj gami Abarth 595 za 2021. i osveženim modelima 595 Turismo i 595 Competizione.

Svojim imenom i svojim duhom, modeli 595 Turismo i 595 Competizione stoga podsećaju na jedno od najpoznatijih kreacija Karla Abarta. 1961. godine, on je preobrazio tihi porodični automobil u praktičnu, laganu i brzu trkačku zver koja je osvojila mnoga evropska takmičenja. Modeli Abarth 595 Turismo i Abarth 595 Competizione, dostupni kao hečbek i kabriolet sa električnim krovom, su dizajnirani sa dve različite ciljne grupe u vidu.

595, Turismo, Competizione , auto, automobil
Foto: Abarth

Abarth 595 Turismo je omaž stilu i udobnosti koji je tipičan za italijanska gran turismo vozila, namenjena onima koji žele da se izdvajaju svojim stilom, onima koji vole grad, ali žele da ga iskuse u stilu.

595, Turismo, Competizione , auto, automobil
Foto: Abarth

Abarth 595 Competizione je namenjen puristima, onima koji vole performanse i sportski karakter bez ograničenja, one koji žele da uživaju na putu na isti način kao i na stazi, one koji se nikada ne predaju da pretvore putovanje u izuzetno iskustvo.

595, Turismo, Competizione , auto, automobil
Foto: Abarth

Specifikacije za standardnu verziju su opsežne, uključujući novi 7-inčni ekran osetljiv na dodir, polieliptična prednja i dnevna duga svetla, sistem kočenja visokih performansi koji je specifičan za Abarth, i izbor „Scorpion“ režima vožnje za vožnju sa maksimalnim obrtnim momentom, kalibracijom servo volana i boljim odzivom motora na papučicu za gas.

595, Turismo, Competizione , auto, automobil
Foto: Abarth

Ispod haube je moćni 1,4-litarski T-Jet motor dva nivoa snage – 165 KS u modelu Turismo i 180 KS u verziji Competizione, isti onaj na kojem su zasnovani motori automobila koji se takmiče u Formula 4 šampionatima u Italiji i Nemačkoj.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar