Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Slavni torinski klub Juventus nalazi se u velikim problema, što na terenu, što van njega. Priča se da bi na adresu kluba uskoro mogle da stignu žestoke kazne, a čak je i ugovor Kristijana Ronalda sumnjiv.

Naime, priča je pokrenuta pre nekoliko dana kada je finansijska policija upala u prostorije kluba. Od tada neprijatne informacje vezane za poslovanje „stare dame“ samo isplivavaju na površinu.

PROČITAJTE JOŠ:

Juventus je pod lupom istražnih organa zbog lažnih faktura koje je u prethdone dve godine izdavao prilikom transfera igrača i potpisivanja ugovora. Šestorica aktuelnih i bivših funkcionera Bjankonera da su učestvovali u lažnim transkacijama i fakturama vrednim više desetina hiljada evra.

Među osumnjičenima su predsednik Andrea Anjeli, fudbalska legenda Pavel Nedved, potpredsednik kluba, Fabio Paratiči, doskorašnji sportski direktor i još tri aktuelna i bivša funkcionera. Osim njih, sada je reč i o mnogim transferima i ugovorima, a od fudbalera pominju se imena Kristijana Ronalda, Žoaa Kansela, Miralema Pjanića, Artura i još mnogo manje poznatih fudbalera.

Kada je prethodnih godina dolazilo do transfera, rukovodioci Juventusa bili su označavani kao veoma vešti u pregovorima sa drugim klubovima, pošto su često ostvarivali profit. Sada će ipak taj profit morati i da opravdaju.

Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Sumnja se da su umesto obeštećenja drugim klubovima novac izdvajali punjenjem džepova agentima za nelegalne provizije u „prljavim“ transakcijama.

Jedan od slučaja gde su potencijalno najviše zaradili je bila trampa sa Barselonom, odnosno zamena Pjanića i Artura. Urađena je trampa za nerealnih 130 miliona evra, pošto je „stara dama“ cenila Miralema na 60 miliona evra, dok su Katalonci svog fudbalera vrednovali čak 70.000.000 evra.

Pod istragom je i transfer Žoaa Kansela koji je u Mančester Siti otišao za tada nerealnih 65.000.000 evra, koje sada i te kako opravdava na terenu.

Osim pomenutih, sumnja se na još 40-ak transfera. Anonimni Marli Ake je doveden iz Marselja za čak 8.000.000 evra, dok je suprotnom smeru za isti novac otišao još anonimniji Franko Tonđa. Iz Barselone ja za 8.200.000 evra doveden izvesni Alehandro Markez, dok je u Barsu za 8.000.000 evra prosleđen Mateus Enrike.

Mladi Nikolo Rovela je kaparisan iz Đenove za čak 18.000.000 evra. Ali tako što su u suprotnom smeru otišli Manolo Portanova za 10.000.000 i Elija Petreli za 8.000.000 evra čija realna vrednost zajedno nije ni tri puta manja. Izvesni Kali Sene je otišao u Bazel za 4.000.000 evra, a iz Bazela je došao Hajdari Albijan za 4.800.000. Juventus je Sampdoriji za čak 20.000.000 evra prodao golmana Emila Audera, za 4.000.000 evra Pitersa Daudu, za 1.700.000 evra Nikola Frankfurta, za 1.300.000 Gerbija Erika…

FOTO: EPA-EFE/Alessandro Di Marco
FOTO: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Za većinu ovih fudbalera, svetska javnost nije ni čula, ali baš zbog toga su mnogi alavi funkcioneri mogli napuniti sopstvene džepove.

Sporan je čak i ugovor Kristijana Ronalda. Istražni organi su saznali za postojanje „privatnog ugovora“ koji „teoretski ne bi smeo da postoji“.

Juventus je sa Portugalcem imao privatni ugovor prema kojem mu je plaćao još novca kako bi zvanična plata bila prikazana kao manja i kako bi porez bio manji. Slična situacija ja sa ugovorom argentinskog štopera Kristijana Romera.

PROČITAJTE JOŠ:

U celu priču su uključeni i najpoznatiji fudbalski agenti, koji se takođe optužuju za dobijanje više novca nego što su zaslužili.

Pod istragom će biti Mino Rajola, Žorž Mendeš i Reza Fazeli, koji su „sredili“ dolazak Ronalda, Matijasa de Lihta i Emrea Džana u Juventus i tom prilikom zaradili enormne svote novca.

Džon Elkan prvi čovek poslovne imperije porodice Anjeli je angažovao tim skupih advokata kako bi pomogao rođaku Andrei Anjeliju da se izvuče iz nezgodne situacije.

Ako se ispostave tačnim sve sumnje istražilaca, Juventusu verovatno slede oštre kazne, od odzimanja bodova, pa čak i do izbacivanja iz lige, što za njih nije strano (prisetimo se afere Kalčopoli pre 15 godina).

Pored svega toga, Juventus ove sezone ne blista ni na terenu. Proteklog vikenda izgubili su od Atalante sa 1:0, pa su trenutno na sedmoj poziciji u Seriji A.

BONUS VIDEO Haos i incidenti na utakmici u Grčkoj

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar