Foto: BFI/Promo

Kompanija Ervea Kubija iz Kana gostovaće sutra uveče u dva termina (16.00h, 20.00h) sa predstavom "Sol Invictus" u Pozorištu na Terazijama, u okviru 21. Beogradskog festivala igre (BFI), najavio je danas čuveni koreograf u susretu sa medijima u Nacionalnoj fondaciji za igru.

Na prethodnim izdanjima BFI ovaj značajan francuski umetnik poreklom iz Alžira predstavio je svoje čuvene komade “Varvarske noći” i “Šta dan duguje noći”, koji su oduševili beogradsku publiku, na šta je podsetila Aja Jung, direktor i selektor BFI.

Karolin Sota, ataše za kulturu Francuskog instituta u Beogradu je istakla da je zadovoljna što ova institucija od početka bez prekida podržava BFI i imaju veoma uspešnu saradnju dve decenije. Za to vreme su postignute bliske veze sa francuskim trupama, a Sota je podsetila da je Pariz ove godine domaćin Olimpijskih igara gde će brejkdens biti jedna od disciplina, kao preplitanje igre i sporta. Ona je naglasila da je upravo predstava „Sol Invictus“ Ervea Kubija u tom stilu, gde dominira brejkdens.

Foto: Beogradski festival igre

Francuski koreograf je rekao da je ponosan i počastvovan što je u Srbiji i što je njegova trupa po „treći put učesnik jednog od najlepših festivala u čitavoj Evropi“.

– Sada vam dolazimo sa 17 igrača na sceni, i komad se ne može staviti pod jedan žanr, dakle nije tu samo brejkdens, već je prisutan i hip hop, balet, savremena igra. Stvaraju se granice između različitih formi i tako se rađa nova dimenzija i novi oblik – analizirao je Kubi svoju predstavu od sat vremena, čija je svetska premijera bila 2023. godine u Eks an Provansu (Francuska).

On je otkrio da njegova kompanija igre, osnovana pre 25 godina, ubedljivo najviše gostuje po svetu od svih drugih francuskih trupa.

– Deklaracija ljubavi prema igri, jedno je od poruka „Sol Invictus“. Vraća nas na dečju igru, i za mene je podsećanje kad sam bio dete. Opet, komad postavlja pitanje šta to znači igrati zajedno, što je veoma važno da se postigne zajedništvo u umetnosti, na sceni – rekao je Kube i dodao da je cilj da igraju svi složno zajedno.

Autor i koreograf je naveo da to njegovo delo upućeno životu koji je ispunjen razumevanjem radosti.

Erve Kubi Foto: Charlène Bergeat

– Želim da govorim o svetlosti, uzajamnoj podršci, solidarnosti, onim vezama koje nas spajaju sa životom. Pozivam na pozornicu ceo svet, oslobođen od pravopisa želim da stvorim koreografski jezik koji prevazilazi granice, estetiku, jezik – naglasio je Erve Kubi.

Koprodukciju komada potpisuju mnoge trupe i ustanove, uz podršku raznih svetskih festivala, gde dominira svakako Balet Monte Karla (Kneževina Monako).

Pozorišni umetnik je objasnio da njegova kompanija funkcioniše u dva grada – Kan i Kale, na severu Francuske. U Kaleu se nalazi njihov studio i tamo imaju izuzetnu podršku grada.

Bonus video: Najpopularniji klasični balet na sceni NPS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar