Foto:Promo

Da li ste već osmislili svoj zimski meni za predstojeće praznike? Ako su vam ideje ponestale baš kad Novu godinu, slave, Božić proslavljamo u kući, predlažemo recept koji ćete sigurno sačuvati u svojoj posebnoj svesci i koristiti ga cele godine.

Piletina se sprema na 100 načina, ali čak i ako ste ih već isprobali 99, recept beogradskog šefa kuhinje Vanje Puškara za zapečeno pile u pivskoj glazuri će vam postati omiljen.

Foto:Promo

Vanja je osnivač i kurator New Balkan Cuisine koncepta i glavni kuvar restorana Iris. Jedan je od osnivača “Chefs Club Beograd”, a kulinarski pristup temelji na primeni lokalnih životnih namirinica u kombinaciji sa savremenim tehinkama obrade. Baš zato podržava i promoviše domaće proizvođače sa kojima deli svoju viziju.

Mi smo ga isprobali i fenomenalna stvar je što se sve potrebne namirnice lako nabave, sprema se brzo, bez sati provedenih u kuhinji, a finiš je božanstven – piletina ima poseban šmek, mekana je, savršeno začinjena i karamelizovana. U čemu je trik? U tajnom sastojku – pivu Staropramen koje se dodaje u jednoj fazi pripreme. Evo i recepta:

Potrebne namirnice za 4 osobe:

Foto:Promo

 

Celo pile oko 2 kg
200 g tikvica
150 g čeri paradjza
50 g belog luka
100 g crnog luka
100 g pšenice
ulje
50 g meda
5 g ljute papričice
5 grama semena korijandera
3 g kefir lime lista (sušenog)
80 g pomorandži
0,33 l piva Staropramen
30 g maslaca
so i biber
5 g ruzmarina
5 g majčine dušice
5 g perušnovog lista

Priprema:

Pile seći duž leđa (butterfly). Zagrejati pećnicu na 250C. Pomešati ulje, med, lomljenu ljutu
papričicu, so, biber, korijander seme, kefir list.
Dobijenom mešavinom dobro utrljati piletinu. Zagrejati keramičku činiju ili gusanu činiju za
pečenje. Kada se zagreje izvaditi vrelu činiju i u nju staviti pile. Pustiti da se peče oko 15 min
kako bi krenuo proces karamelizacije.
Pšenicu potopiti u vodu na oko 2 sata, a zatim skuvati 60%.
Beli luk seći na pola. Crni luk seći na pola. Tikvice seći na krupnije komade po želji. Čeri
paradajz seći na pola.

Foto:Promo

Kada pile dobije boju, dodati Staropramen pivo. Smanjiti temperaturu na 200 i pustiti da tečnost ukuva. Dodati povrće marinirano u otopljenom maslacu sa sitno seckanim začinskim biljem, solju i biberom (ko voli gušći sos može povrće da uvalja u brašno kako bi to brašno tokom pečenja povezalo tečnost).

Dodati 60% kuvanu pšenicu. Sve preliti sa još malo meda i posuti dodatno sa začinima. Zapeći sve zajedno oko 20 min. Obavezno probati glazuru i proveriti da li treba da se doda još soli.

Na kraju nazdravite uz pivo Staropramen koje pravi odličnu kombinaciju ukusa sa zapečenom piletinom u pivskoj glazuri. Živeli i prijatno!

Foto:Promo

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar