Podeli:
Fritule; Foto: Happy Window / Alamy / Alamy / Profimedia

Fritule su hrvatska poslastica koja liči na krofne, a pravi se jednako lako i brzo.

Fritule se na hrvatskom primorju tradicionalno prave za praznike, ali i u vreme posta, a popularne su i kao sladak ili slan doručak. U slanoj ili neutralnoj verziji, smanjuje se doza šećera, pa se mogu jesti i umesto hleba, kao uštipci na primer. Slatka varijanta otvara mogućnost da im se doda liker, rendana kora limuna i suvo grožđe, a posipaju se šećerom u prahu.

Sastojci

4 dcl jogurta

2 jajeta

2 kesice vanil šećera

malo soli

2 kašičice šećera

20 kašika brašna

1 prašak za pecivo

1 kašičica rakije (ili likera)

ulje za prženje

Priprema

Umešati sve sastojke, da se dobije glatka smesa. Ako deluje previše retko, dodati još koju kašiku brašna.

Pročitajte još:

Zagrejati ulje, a onda kašikom odvajati smesu i ubacivati “loptice” u tiganj. Čim se zaokrugle i porumene s jedne strane, a to bude dosta brzo, okretati ih. Kad se boja izjednači, vaditi ih u pripremljenu činiju obloženu salvetom, da pokupi višak ulja. Pre serviranja, posuti ih šećerom u prahu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar