Krompir salata je jedan od omiljenih priloga kako uz meso, tako i uz ribu, a nekima i kao kompletan obrok. Ipak, niko je ne pravi tako dobro kao Nemci i Austrijanci.
U ovim zemljama krompir salata je izuzetno česta na jelovniku, s obzirom na to da savršeno ide uz njihove čuvene kobasice, a poznata je po tome što je sočnija i kremastija od ovih na koje smo navikli u Sribji. Glavni razlog je dodatak koji joj daje savršenu završnicu – goveđa supa sa kašičicom senfa.
Sastojci:
1 kg krompira (tvrđeg, žutog)
1 srednje velika glavica ljubičastog luka
250 ml goveđe supe
1 kašičica senfa
1 kašičica sirćeta od belog vina
3 kašičice suncokretovog ulja
malo sveže mlevenog bibera
2 prstohvata soli
nekoliko grančica svežeg peršuna
Priprema:
Operite krompir pa ga celog, u ljusci, stavite u lonac hladne vode i kuvajte oko 30 minuta. Kad je krompir kuvan, ubacite ga u hladnu vodu, pustite da se malo ohladi kako bi se lakše gulio i rezao pa ga ogulite i narežite na kriške podjednake debljine. Luk očistite i naseckajte na kockice, dodajte ga krompiru i pažljivo promešajte. U toplu supu dodajte senf, sirće, ulje, so i biber, sve dobro izmešajte i prelijte preko krompira, lagano protresite posudu i ostavite salatu da odstoji najmanje sat vremena kako bi se sve arome upile. Naseckajte sitno sveži peršUn, pospite ga po salati, prema potrebi salatu dodatno začinite solju i biberom, pažljivo promešajte i poslužite. Prijatno!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: