TikTokeri nisu baš normalni – izbeljuju zube hidrogenom

Podeli:
opasan trend na tiktoku
Foto: Printscreen/TikTok/@clauds244

Novi bizaran i prilično opasan trend osvaja društvenu mrežu TikTok. Posle mućkanja smese od sode bikarbone, sada mladi zube izbeljuju jakim hidrogen-peroksidom. Otud sve više zubara apeluje da odmah prestanu s tim.

Nije prvi put da mladi na TikToku prelaze granice, pa je početkom godine zavladao opasan trend – izbeljivanje zuba mešavinom sode bikarbone i tečnog hidrogen-peroksida. Sada je, izgleda, još gore jer klinci koriste troprocentni hidrogen-peroksid. I to su, nažalost, mnogi prihvatili.

Zato zubari širom sveta apeluju da se sa tim prestane jer je vrlo opasno za zdravlje.

Na brojnim video-snimcima vidi se kako klinci pokušavaju da izbele zube kupovnim troprocentnim hidrogenom, mada za tako nešto nikako nije preporučljivo koristiti hidrogen jači od 0,1 odsto. I mada zubari u praksi koriste jake koncentracije hidrogen-peroksida, to nikako ne znači da sami možemo nešto slično.

Problem je što brojni korisnici TikToka objavljuju snimke na kojima detaljno pričaju kako izvesti ceo proces, da je vrlo delotvoran i da nema smisla bacati novac na tračice za izbeljivanje. Jedan takav video već ima 15 miliona pregleda.

Pročitajte još:

Zubarka dr Ema Kaningam iz Britanije upozorava da hidrogen-peroksid, iako jeste efikasan u izbeljivanju zuba, ne sme da se koristi bez nadzora stručnjaka.

„Moguće je da ovim tretmanom izgorite desni i napravite trajnu štetu. Ovo je vrlo opasno, a ljudi nisu svesni rizika. Već vidim koliko ovo može da eskalira pošto su mladi impresionirani“, upozorava dr Ema.

Slično upozorenje došlo je u međuvremenu i od Britanske asocijacije zubara, koja kaže da jak hidrogen-peroksid može da izazove rane u ustima, oštećenja zuba i upalu desni, pišu na sajtu Dazeddigital.com.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar