Podeli
odbačeni zbog korone
Foto: MARIUS BECKER / AFP / Profimedia

Čim su se Elizabet Martuci i njen 11-godišnji sin oporavili od koronavirusa, napisalii su kredom na trotoaru isped kuće da su preživeli kovid. Želja im je bila da svi znaju kako je opasnu bolest moguće pobediti i da zaraza nije smrtna presuda. Elizabet je nosila i majicu s natpisom „Ona koja je preživela kovid“. Ispostavilo se ubrzo da je potcenila šta to može doneti njoj i njenom sinu Markusu. Čak i sada, mesec dana nakon svega, neke komšije doslovno pobegnu kad ih vide.

Mnogo je onih koji su se izborili s virusom ali su potom doživeli brojne neprijatnosti. Društvo ih jednostavno nije prihvatilo nazad. Oni su stigmatizovani, uprkos tome što stručnjaci tvrde da nisu opasni po druge i ne šire zarazu.

Ipak, primera stigme je mnogo, piše Njujork Tajms. Tako je jedan veterinar odbio da leči psa žene koja je preležala koronu, jedan baštovan nije želeo da radi u vrtu oporavljnog čoveka. Komšija je bacio supu i odbio prvog suseda da nazad primi činiju u kojoj je supa bila. Tinejdžer je tokom lečenja jedva čekao da se konačno ponovo vidi prijateljima, a oni su svi isparili kad se oporavio… Tako ni gospođa Martuci nije mogla ni da pretpostavi šta će je zadesiti. U međuvremenu je bacila majcu s natpisom.

Pročitajte još:

Jasno je da je cela situacija sa izlečenima od kovida vrlo kontradiktrona – s jedne strane, oni koji su preležali virus mogu da doniraju krvnu plazmu i spasu tuđe živote, a s druge strane, okruženje ih odbacuje. I mada se zbog svega toga osete, kako kažu, kao da imaju lepru, mnogi od njih razumeju nelagodu koju drugi osećaju. Dešavalo se da oni koji su preležali koronu posle prvog negativnog testa, na drugom budu pozativni. Uz to, bolest je nova i još je mnogo nedoumica.

Još jedan primer potvrđuje sve ovo. Samanta Hofenberg s Menhetna izgubila je oca zbog korone, a potom i ona dobila virus, koji je uspešno preležala. U međuvremenu je dva meseca svesno izbegavala svoje voljene kako ih ne bi ugrozila. Međutim, kada je potom u njenoj zgradi izbio požar, završila je u bolnici. Jako se tada uplašila i poželela da vidi porodicu. Oni su to odbili.

“Nikad se nisam tako loše osetila, nisam nikad bila na mračnijem mestu. Moja porodica me se toliko boji da ne vidi da kroz sve ovo prolazim sama“, kaže ona i dodaje da ipak razume to što su ljudi prestrašeni.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar