Čak i ako ste vrlo umereni u ispijanju alkohola, verovatno niste pošteđeni mamurluka, pa je dobro znati da postoje trikovi uz pomoć kojih ga možete preduprediti.
Jedite masnu hranu
Hrana, a posebno ona masnija, odlaže apsorpciju alkohola u telu, kažu lekari. A odgađanje apsorpcije alkohola dobar je korak ka izbegavanju mamurluka. Zbog toga je, na primer, pre izlaska dobro pojesti komad avokada, koji je bogat zdravim mastima, prenosi 24sata.hr.
Jedite hranu bogatu vlaknima
Hrana bogata vlaknima, poput prokelja, sočiva i kokica, razgrađuje alkohol i apsorbira ga, sprečavajući ga da dospe u krvotok brzo.
Pojačajte dozu vitamina C
Vitamin C štiti od prehlade, ali i od simptoma mamurluka, pa je pre izlaska, na primer, dobro popiti limunadu.
Izbjegavajte kongenere
Kongeneri su jedinjenja koja alkoholnim pićima daju ukus i boju. Svaka vrsta alkohola sadrži i te sastojke, ali tamni alkoholi, uključujući crno vino i viski, uglavnom ih imaju više od svetlijih. Oni mogu da pokrenu upalni odgovor koji podstiče simptome mamurluka, a mnogi se pretvore u otrovne aldehide dok ih probavljate sledećeg dana. Odlučite se za alkohol svetlije boje, koji je visoko filtriran.
Držite se jedne vrste pića
Tako možete bolje da pratite koliko pijete i manja je verovatnoća da ćete poremetiti želudac.
Izbegavajte karbonizaciju
Istraživanje je pokazalo da prisutnost mehurića – bilo u gaziranom napitku poput šampanjca ili u alkoholnom piću pomešanom s tonikom – može ubrzati apsorpciju alkohola. Karbonizacija može uzrokovati širenje površine želuca, što dovodi do povećane apsorpcije alkohola (i veće verovatnoće za glavobolju sledećeg jutra).
Pijte alkohol naizmenično s vodom
Voda tokom večere je dobar način da se spreči mamurluk. Prvo, održava nivo hidratacije, što je ključno za prevenciju mamurluka, jer alkohol dehidrira organizam. I drugo, razblažiće uticaj alkohola.
Pijte puno vode
Shvatite to kao ciklus ispiranja. Alkohol je diuretik, što znači da uzrokuje da vaše telo ispire tečnost brže i dovodi do ozbiljne dehidracije. Zato treba piti i više vode nego inače.
Pijte voćne sokove
Postoje dokazi da fruktoza – šećer u voću – sagoreva alkohol. Fruktoza podiže nivo šećera u krvi, koji alkohol spušta. No, budite oprezni, kako ne biste podstakli nagle promene šećera u krvi.
Jedite ugljenohidrate
Tost ili krekeri pomažu protiv mamurluka. Naime, obični ugljikohidrati pomažu apsorbovanje alkohola koji ostaje u želucu, osiguravaju šećer i bore se protiv mučnine.
Pojedite kašiku meda
Dobar način za borbu protiv niske glukoze koju izaziva alkohol je doručak koji se sastoji od kriške tosta i kašike meda.
Jedite jaja
Jaja su bogata hranjivim sastojcima i sadrže N-acetil-cistein, koji može pomoći u čišćenju jetre od štetnih slobodnih radikala.
Popijte lek protiv glavobolje
Nesteroidni protivupalni lek, poput ibuprofena, ublažiće glavobolju, a neće uznemiriti želudac. Ipak, ne preterujte s lekovima jer u kombinaciji s alkoholom mogu štetno uticati na jetru.
Vežbajte (ako ste u mogućnosti)
Slušajte svoje telo: Ako vas je mamurluk uništio, sigurno nije vreme za vežbanje, ali ako ste u mogućnosti, imajte na umu da dobro znojenje pomaže da se rešite mamurluka. Umereno vežbanje povećava cirkulaciju i podstiče metabolizam i može pridoneti oslobađanju tela od toksina, piše portal Real Simple.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: