Pomalo zapostavljena, supa od kostiju, po receptu naših baka, pravo je blago jer em greje u hladnim danima, em čuva zdravlje kao malo koje jelo. Zašto je ona dobra i kako da je napravite, za portal Nova.rs priča nutricionista Branka Mirković.
Za ovu supu kažu da je čarobna jer je lekovita, preventivno nas čuva od raznih bakterija i virusa, čuva i zglobove, a uz to je kosa od nje bujnija, a nokti lepši jer sadrži kolagen.
„Tačno je kako su bake tvrdile da je ova supa najbolja jer rešava sve probleme lenjih i nervoznih creva, čak se preporučuje za ozbiljnije bolesti creva kao deo ishrane i lek, pošto sadrzi želatin koji ih oblaže, a i smanjuje upale i obezbeđuje pravilan rad digestivnog trakta“, priča nutricionista Branka Mirković za portal Nova.rs.
Ova supa je odlična i za imunitet.
„Osnažuje imunitet i daje nam energiju, posebno zimi kada je imunitet ugrožen, a topla supa sadrži neophodne minerale i tako jača organizam. Oni daju kvalitetan san i radnu energiju.“
Pored toga, kako kaže naša sagovornica, supa od kostiju otklanja umor, greje telo i tako vraća dobro zdravlje i raspoloženje.
A dobra je i za zglobove.
„Ona jača zglobove i kosti jer je puna kolagena, koji im je neophodan, a dobar je i za kosu i nokte. Pored toga, puna je kalcijuma koji je važan sastojak u ishrani.“
Branka Mirković otkriva i kako ova supa deluje na našu liniju.
„Tanjir supe ima oko 103 kalorije i pomaže u smanjivanju kilograma, dok joj sa dodatkom testenine povećavate kalorijsku vrednost. Masti ima ukupno oko devet grama, ugljenih hidrata manje od jedan odsto. S druge strane, bogata je natrijumom, kalcijumom, cinkom, gvozđem, magnezijumom i kalijumom. Vitamina ima manje jer se uništavaju dugotrajnim kuvanjem. Ali naknadno možete da u proceđenu supu dodate komadiće povrća i dobićete i vitamine“, savetuje Branka Mirković.
Sve to je dovoljno da se uhvatimo za kecelju i zanemarimo to što kuvanje traje malo duže jer se isplati.
View this post on Instagram
„Možete da kuvate veće količine, pa da je zamrznete, da je sipate u tegle i svaki dan zakuvavate“, kaže Branka Mirković i napominje da treba biti uporan u traženju kostiju jer se dosta prerađuju u mesnoj industriji, pa ih nije lako naći.
Naša sagovornica napominje i da po internetu ima mnogo recepata za supu od kostiju, ali da su mogući ozbiljni problemi s varenjem ako se ona ne skuva kako treba.
„Poreklo supe je francusko i zato se zvanično naziva consome, odnosno dupla supa ili osnova za supe. Kuva se u celom svetu i od različitih vrsta kostiju. Kod nas je najpoznatija supa od goveđih kostiju, mada se kuva i od jagnjećih, čak i svinjskih i pilećih“, priča Branka Mirković.
Ona ističe kako je prof. dr Nedeljko Jokić, vrhunski nutricionista i autor mnogih knjiga o zdravoj ishrani i lečenju hranom, napisao brojne studije o pravilnom pripremanju hrane, a između ostalog, sastavio i recept za ovu supu.
Kosti blanširajte u vodi zagrejanoj na 80 stepeni, ali pazite, voda ne sme da provri. Blanširane kosti isperite u hladnoj vodi. Skinite meso sa kostiju, a možete samleti ili ostaviti tako.
Stavite u šerpu, dodajte lovorov list, povrće, kuvani paradajz, biber u zrnu i nalijte hladnom vodom. Kada provri, dodajte crni luk, neoljušten i ispečen na plotni. Kuvajte na umerenoj temperaturi tri sata uz povremeno mešanje.
Kad je supa gotova, isključite vatru i ostavite poklopljenu da se slegne.
Posle 30 minuta procedite kroz cediljku preko koje treba da stavite mokru gazu da se sitne kosti zadrže jer mogu da naprave problem u digestivnom traktu i ugroze zdravlje. Suvišnu masnoću skinite papironom salvetom. Supu možete da servirate sa rezancima, knedlama…
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: