Ranko Kovačević Foto: Printscreen/RTS

Glumac Ranko Kovačević preminuo je u 90. godini života.

On je preminuo 9. aprila, a sahranjen je na Novom groblju u Beogradu, piše „Kurir“.

Rođen je 19. aprila 1934. godine, a prvu filmsku ulogu odigrao je 1961. godine u ostvarenju „Uzavreli grad“.

PROČITAJTE JOŠ:

Kasnije je odigrao preko 70 uloga, među kojima su najznačajnije u ostvarenjima „OtpisanI“, „Vuk Karadžić“, „Bolji život“, „Poltron“, „“Srećni ljudi“, „Gore dole“, „Kraj dinastije Obrenović“, „Rat uživo“, „Ravna Gora“, „Nemanjići – rađanje kraljevine“, „Jutro će promeniti sve“, „Ubice mog oca“ i drugim.

U seriji „Nemanjići – rađanje kraljevine“ glumio je rimskog papu Celestina Trećeg, a o izazovima tumačenja ovog lika otvoreno je govorio.

„Uloga je efektna, ali mi je žao što je prepolovljena. Da li u montaži ili kako, najbolji deo njegove priče je isečen. Znao sam da je uloga mala, ali ja sam starog kova i kako su me učili da male uloge ne postoje, ja sam se za nju pripremao čitajući o životu ovog pape. Želeo sam da uhvatim deo atmosfere, vremena, njegovog ideološkog pogleda na Srbe“, rekao je glumac tada i dodao:

„Ja sam već dugo u penziji i već sam, pravo da vam kažem, i zaboravljen. Otišao sam tamo, napravili smo jednu probu, jedan dubl i odmah snimili. Svi su bili oduševljeni, sve je bilo savršeno“.

Karijeru je započeo u pozorištu, a tek kasnije počeo je da glumi u filmovima i serijama.

„Često sam menjao pozorišta, išao od jednog do drugog. Bilo je dobro i to što je naša generacija glumaca radila mnogo filmskih koprodukcija. Radili smo sa Englezima, Nemcima, sa Italijanima… to bi nam uvek dobro došlo jer su glumačke plate uvek bile male“, zaključio je tada Kovačević, prenosi pomenuti medij.

BONUS VIDEO: Hit Ledžer – Svestrana glumačka zvezda koja je prerano otišla u legendu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare