Aca Lukas i Olivera Kovačević Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Prvi osnovni sud u Beogradu je doneo presudu po tužbi urednice RTS-a Olivere Kovačević protiv pevača Aleksandra Vuksanovića, prema kojoj pevač mora da na ime naknade nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda isplati Oliveri Kovačević 150.000 dinara.

Olivera Kovačević dobila je na sudu pevača Acu Lukasa, zbog čega je on sada dužan da joj isplati odštetu u iznosu od 150.000 dinara, zbog povrede časti i ugleda, kao i da joj plati troškove parničnog postupka u iznosu od 116.700,00 dinara.

Sporne su bile njegove izjave od 13. marta 2022. godine, kada je rekao da ima informacije o navodnom nameštanju prethodne Evrovizije, te da „zna da je plaćeno 30.000 evra direktno Oliveri Kovačević“.

Aca Lukas tužen zbog tvrdnji o 30.000 evra mita 

Ovim povodom oglasio se Oliverin advokat Ivan Ninić, čiju izjavu prenosimo u celosti.

„Kada vodite agresivnu i bezobzirnu kampanju protiv Olivere Kovačević, tako što je optužite da je primila mito od 30.000 evra, kako bi namestila ishod nacionalnog takmičenja, konkretno predstavnika Srbije na Evroviziji, najmanje što možete jeste da pokažete hrabrost, pojavite se pred sudom i predočite dokaze za takve tvrdnje. Međutim, to se nije dogodilo, jer u ovom pravnom postupku Aleksandar Vukasnović nije dostavio odgovor na tužbu, niti se odazvao na poziv suda da, kao tužena strana, bude saslušan. Zbog toga se mora suočiti sa pravnim konsekvencama i verujem da će ubuduće birati reči kojima se služi u javnom diskursu.

Cilj tužbe je bio da se stane na put recikalži teških optužbi koje dolaze od intersesnih grupa i pojedinaca, koji za svoj muzički ili menadžerski neuspeh traže alibi napadajući frontalno sve pobedenike i organizatore nacionalnog muzičkog festivala, koji Srbiju pozicionira na muzičkoj i kulturnoj sceni Evrope.

Ova presuda je značajna, jer ne štiti samo integriteta, čast i ugled Olivere Kovačević, kao novinara, već štiti sve takmičare i članove žirija ‘Pesme za izbor Evrovizije’ od fabrikovanja lažnih afera, kojima se unižava vrednost i značaj ovog festivala. To znači da sutra, kada pobedite sa najboljom muzičkom numerom, ne može svako, bez odgovornosti, da vas izloži napadima da ste pobedu kupili i da su rezultati glasanja namešteni“, saopštio je Ninić.

U obrazloženju presude navodi se da je Olivera Kovačević podnela tužbu Prvom osnovnom sudu zbog navoda Aleksandra Vuksanovića tokom gostovanja na TV Pink 13. marta 2022. godine da „zna da je za nameštanje prethodne Evrovizije plaćeno 30.000 evra direktno Oliveri Kovačević“.

PROČITAJTE JOŠ:

„Primenjujući materijalno pravo na utvrđeno činjenično stanje, sud je delimično usvojio tužbeni zahtev tužilje, našavši da je sadržina izjave tuženog podobna da kod tužilje prouzrokuje duševni bol zbog povrede časti i ugleda“, navedeno je u obrazloženju presude.

Dodaje se, između ostalog, da navedena izjava tuženog predstavlja njegovu činjeničnu tvrdnju, odnosno uverenje, koje nije zasnovao na činjenici za koju bi pružio dokaze.

„Sud je takođe imao u vidu da se protiv tužilje povodom ovakvog nezakonitog postupanja nije vodio, niti se vodi, bilo kakav inkriminišući postupak kojim bi joj bilo stavljeno na teret ono što mu se od strane tuženog pripisuje“, navodi se u obrazloženju.

Kako stoji u saopštenju, sud je našao da u konkretnom slučaju pravo tužilje na zaštitu dostojanstva ličnosti preteže nad potrebom zaštite prava tuženog na slobodu izražavanja i da zbog toga tužiljinom pravu treba pružiti zaštitu.

U obrazloženju presude se navodi da su informacije koje je Aleksandar Vuksanović izneo emitovane 13. marta 2022. godine na TV Pink i da su postavljene na sajtu Jutjub, što je za posledicu imalo da se sa sadržinom spornih navoda upozna veliki broj ljudi, prenosi Telegraf.

„Prilikom odlučivanja o visini naknade, sud je uzeo u obzir da je tužilja javna ličnost, da je novinar i urednik Zabavnog programa Radio-televizije Srbije, zbog čega izrečeni navodi na račun tužilje posebno dobijaju na težini“, navedeno je u obrazloženju presude Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Podsetimo, urednica zabavnog programa RTS Olivera Kovačević podnela je 12 tužbi protiv pevača Ace Lukasa.

BONUS VIDEO: Radoslav Rodić Roki: Sa RTS-a sam izbrisan gumicom, jer čuvarima sistema nije odgovarao moj nastup

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare