Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; Filip Krainčanič/Nova.rs; TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Generacija kojoj pripadaju neki od najpopularnijih i najuspešnijih glumaca na našim prostorima dočekala je penziju.

Glumac Zoran Cvijanović je 25. januara, na svoj 66. rođendan, odigrao poslednju pozorišnu predstavu „Pigmalion“ u stalnom radnom odnosu, nakon čega je otišao u zasluženu penziju.

PROČITAJTE JOŠ:

Cvijanović je u svoje matično pozorište „Boško Buha“ došao svojevremeno na poziv kuma, proslavljenog glumca Milorada Mandića Mande.

„Dobili smo novu upravnicu Mašu Mihailović. Verujem da će iskoristiti priliku da završi posao koji je Milorad Mandić Manda započeo. Ona mora da stavi tačku na tu dramu, koja predugo traje. Došlo je vreme da se jedna velika porodica vrati u svoj dom. Naš kolektiv je formirao upravo Manda, naš kum, drug, brat i prijatelj. Držimo se zato kao porodica i onda možete da mislite s kakvim nestrpljenjem to iščekujemo“, rekao je Cvijanović svojevremeno za Kurir.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Popularni glumac je prvu ulogu odigrao u filmu „Sutjeska“, gde je glumio kurira. Tokom studiranja na klasi je bio, između ostalih, sa Sonjom Savić i Žarkom Lauševićem. Malo ko zna da je pre glume kratko studirao stomatologiju, ali je ipak prevagnula ljubav prema sedmoj umetnosti.

Za sebe voli da kaže da je glumac epizodnih uloga, a među najpopularnijim su u serijama „Sivi dom“, „Otvorena vrata“, „Mile protiv tranzicije“, „Policajac s Petlovog brda“, kao i u filmovima „Mi nismo anđeli“ i „Lepa sela lepo gore“.

„Ljudi me više pamte po epizodama. I sam sam se trudio da budem epizodista. Igrao sam i velike uloge, ali nekako sam više voleo te male koje sam osećao kao svoj teren. Velika je obaveza nositi celu priču. Kad si epizoda, to je neki prostor koji možeš da kontrolišeš. S druge strane, opet možeš da pomogneš filmu i seriji. Epizodisti su najbolji igrači u timu, jer igraju dobro odbranu. Oni nikad nisu popularni, ni u prvom planu, ali vrlo korisni. Meni se to uvek nekako više sviđalo“, govorio je za Kurir glumac.

Nedavno su u penziju otišli i Ljiljana Blagojević, Radmila Živković, Svetozar Cvetković i Dara Džokić.

Svetozar Cvetković Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Njih šestoro glumaca iz Narodnog pozorišta samo tokom februara menja svoj status iz stalnog zaposlenja u penzionerski, a među njima su Lepomir Ivković i Suzana Petričević.

U avgustu će na zasluženu penziju otićo Olga Odanović, a na jesen Stela Cvetković, Dragan Nikolić Gidža i Bane Vidaković.

Bane Vidaković Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

„Želim da moje mesto oslobodim za nekom mladog, mada neću prestati da se bavim svojim poslom“, izjavila je Olga, piše pomenuti medij, koja trenutno glumi u komediji „Radio Mileva“.

Olga Odanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Glumci su vredni i u penziji, pa su najčešće i dalje posvećeni ovoj umetnosti. Otkako su penzioneri, neumorni su i najviše rade Gorica Popović, Svetlana Ceca Bojković, Tanja Bošković i Rade Marjanović, upravnik Pozorišta na Terazijama.

Glumci, kao i ostali zaposleni u državnom sektoru, od Nove godine su dobili povišice plata, tako da za prvake pozorišta iznose oko 100.000 dinara. Penzije se, kako saznaje Kurir, za dramske umetnike kreću od 50.000 do 70.000 dinara. Na njihovu visinu utiče i to da li su bili u pozorištu ili su radili kao slobodni umetnici.

BONUS VIDEO: Da sam ja neko: Glumac Boda Ninković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare